Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

EU’s udenrigsrepræsentant hos Forsvarsministeren

Indholdsområde

 
Nyhed 
EUs udenrigsrepræsentant på besøg
EU’s udenrigsrepræsentant Cathrine Ashton og forsvarsminister Nick Hækkerup. 

EU’s udenrigsrepræsentant hos Forsvarsministeren 

Nick Hækkerup fik onsdag besøg af EU’s udenrigsrepræsentant, Cathrine Ashton. De drøftede bl.a. kapacitetsopbygning i Østafrika og multinationalt samarbejde.

11-01-2012 - kl. 17:35
I forbindelse med det danske EU-formandskab besøger EU’s udenrigsrepræsentant Cathrine Ashton København. Her mødtes hun bl.a. med forsvarsminister Nick Hækkerup.

”Jeg havde nogle rigtig gode drøftelser med Cathrine Ashton. Det danske forsvarsforbehold gør, at vi ikke kan deltage i det europæiske forsvarssamarbejde. Det betyder dog ikke, at vi ikke har stor interesse i, hvad EU foretager sig på området, da vi selv har fokus på tilsvarende indsatser på egen hånd, i nordisk regi eller gennem NATO. Det gælder bl.a. i forhold til kapacitetsopbygning ved Afrikas Horn, anti-pirateri-indsatser samt multinationalt samarbejde. De erfaringer, som EU gør sig på disse områder, er det bestemt interessant at høre mere om”, siger forsvarsminister Nick Hækkerup.

EU implementerer en ny mission fokuseret på bidrag til opbygning af maritime kapaciteter ved Afrikas Horn, hvor EU også leder anti-pirateri-operationen Atalanta. Forsvars-ministeriet indledte i december 2012 et samarbejde med Kenya om kapacitetsopbygning i forhold til bl.a. antipirateri-bekæmpelse, og arbejder også sammen med de nordiske lande i forhold til etableringen af den østafrikanske reaktionsstyrke, der har planlægningshovedkvarter i Nairobi.

Nick Hækkerup og Cathrine Ashton benyttede også mødet til en drøftelse af EU’s ”pooling & sharing-initiativ” og NATO’s ”smart defence-initiativ”, som begge sigter på øget multinationalt samarbejde. De europæiske lande er ramt af økonomisk krise og stramme forsvarsbudgetter, og derfor er det af stor interesse for både Danmark og EU at se på, hvordan de to initiativer kan gavne de europæiske forsvarskapaciteter mest muligt.

Pressevagt

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Forsvarsministeriets pressevagt
- tlf. 72 81 04 00