Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Viden om 
NATO-soldater i Afghanistan
NATO-soldat i Afghanistan

NATO's fornyelse 

NATO har siden den kolde krigs ophør ændret sin sikkerheds- og forsvarspolitiske rolle.

Kollektivt forsvar er stadig hjørnestenen i NATO
NATO-alliancens grundlæggende formål er uændret. Den primære opgave er stadig at fremme sikkerhed for de 28 medlemslande, der i dag udgør Alliancen. Men i takt med at nye trusler er dukket op efter Berlin-murens fald i 1989, har NATO indledt en fornyelse og modernisering, der gør, at NATO stadig kan være garant for medlemslandenes fred og sikkerhed.

Omstilling og fornyelse
Det NATO, vi kender i dag, er fundamentalt anderledes end det NATO der blev etableret i 1949 med Den Nordatlantiske Traktat, og som fandtes under den kolde krig. Dels har en række udvidelser fordoblet antallet af medlemslande til i dag 28. Det er senest på Udenrigsministermødet i maj 2016 besluttet at byde Montenegro velkommen i Alliancen som det 29. medlem af NATO. Dels har afslutningen af den kolde krig betydet, at vi i Europa nok lever i en fredeligere region, men ikke nødvendigvis i en sikrere verden. Og den seneste udvikling i Ukraine har også vist, at der er behov for et stærkt, solidarisk og parat NATO.

I takt med at nye trusler er dukket op (eksempelvis international terrorisme, spredning af masseødelæggelsesvåben og hybride trusler), har NATO fornyet sig, således at NATO har formået at bevare sit grundlæggende formål, men på en måde, så Alliancens afskrækkelsesprofil er tilpasset de nye udfordringer og trusler.
Sidst opdateret 07-07-2016 - kl. 13:02

Fakta

NATO består i dag af 28 medlemslande. Danmark har været medlem siden NATO’s oprettelse i 1949.

Interne links

Eksterne links