Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Danmarks internationale sikkerhedssamarbejde

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Verdenskort

  Danmarks internationale sikkerhedssamarbejde 

  Internationalt sikkerhedssamarbejde har siden ophøret af den kolde krig været et vigtigt led i Danmarks udenrigspolitik. Hovedområderne for sikkerhedssamarbejdet falder inden for tre kategorier:

  • Sikkerhedssamarbejde i forlængelse af internationale operationer, hvor danske styrker er eller har været indsat. Dette finder bl.a. sted på Balkan og i Afghanistan.
  • Støtte til positiv og demokratisk udvikling af især de væbnede styrker i samarbejdsvillige lande, der befinder sig i en transformationsproces. Dette gør sig eksempelvis gældende for Serbien og Bosnien.
  • Sikkerhedssamarbejde som støtte til lande, der ønsker at indgå i den euroatlantiske sikkerhedsarkitektur. Dette inkluderer bl.a. Georgien og Ukraine.

  Reorientering af sikkerhedssamarbejdet
  I 1990’erne fokuserede sikkerhedssamarbejdet primært på de central- og østeuropæiske lande. Siden er flere af disse lande blevet optaget i NATO, samtidig med at Danmarks internationale engagement har skiftet karakter.

  Derfor er Danmark begyndt at rette fokus mod nye problemstillinger i andre dele af verden. Seneste forsvarsforlig stadfæster denne udvikling ved at fokusere yderligere på stabiliseringsindsatser, genopbygning og kapacitetsopbygningsprojekter i konfliktområder. Det er bl.a. sket gennem styrkelse af tværministerielle strukturer og med oprettelsen af Freds- og Stabiliseringsfonden.

  I de kommende år vil der ske en yderligere fokusering af sikkerhedssamarbejdet for at forhindre destabilisering i såkaldte ’skrøbelige’ stater (”fragile states”). Dog vil det traditionelle sikkerhedssamarbejde stadig være en central del af forsvarsministeriets internationale engagement.
  Sidst opdateret 27-04-2016 - kl. 13:52

  Fakta

  Internationalt sikkerheds-samarbejde indebærer samarbejde mellem lande på områder, der vedrører sikkerhed.

  I 1990’erne fokuserede det danske sikkerhedssamarbejde primært på de central- og østeuropæiske lande. Forsvaret har gennem de senere år fokuseret på nye problemstillinger i andre dele af verden.

  Interne links

  Eksterne links