Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Indsatsen: Air policing i Baltikum

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Danske F-16
  Dansk F-16 i luften. Foto: Forsvaret

  Indsatsen: Air policing i Baltikum 

  Danmark bidrog i 2019 til NATO's suverænitetshåndhævelse af de baltiske landes luftrum med fire F-16 fly og ca. 60 personer stationeret på luftbasen i Siauliai i Litauen. Det var syvende gang, at Danmark bidrog til NATO Air Policing.

  Opgaven for det danske kampflybidrag har bestået i dagligt at gennemføre patruljeringer i luftrummet og opretholde et afvisningsberedskab til eventuelle krænkelser.

  Det første danske bidrag til Baltic Air Policing i 2004 kom i forlængelse af NATO-alliancens udvidelse med syv nye lande, herunder Estland, Letland og Litauen. De tre sidstnævnte råder ikke selv over kapaciteten til at håndhæve suverænitet over deres eget luftrum.

  Opgaven løftes på skift af NATO’s medlemslande og har til hensigt at styrke NATO’s kollektive afskrækkelse og forsvar samt udvise alliancesolidaritet blandt medlemmerne.

  Mandat for indsatsen
  Mandatet for deltagelsen i Baltic Air Policing er Folketingsbeslutning B 210 af den 12. maj 2004 samt inddragelse af Det Udenrigspolitiske Nævn senest den 29. august 2019.

  This article in English
   
  Sidst opdateret 10-01-2020 - kl. 10:38

  Interne links

  Eksterne links