Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Danmarks internationale sikkerhedssamarbejde

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Verdenskort

  Danmarks internationale sikkerhedssamarbejde 

  Internationalt sikkerhedssamarbejde har siden ophøret af den kolde krig været et vigtigt led i Danmarks udenrigspolitik. Hovedområderne for sikkerhedssamarbejdet falder inden for tre kategorier:

  • Sikkerhedssamarbejde i forlængelse af internationale operationer, hvor danske styrker er eller har været indsat. Dette finder bl.a. sted i Afghanistan.
  • Støtte til positiv og demokratisk udvikling af især de væbnede styrker i samarbejdsvillige lande, der befinder sig i en transformationsproces. Dette gør sig eksempelvis gældende for indsatser i Irak og Østafrika.
  • Sikkerhedssamarbejde som støtte til lande, der ønsker at indgå i den euroatlantiske sikkerhedsarkitektur. Dette inkluderer bl.a. Georgien og Ukraine.

  Reorientering af sikkerhedssamarbejdet
  I 1990’erne fokuserede sikkerhedssamarbejdet primært på de central- og østeuropæiske lande og flere af disse lande er nu blevet optaget i NATO.

  I dag støtter og samarbejder Danmark med en række andre lande og regioner, der er prioriteret fra dansk side. Det gælder bl.a. Ukraine, Irak, Østafrika og Sahel området. Seneste forsvarsforlig for perioden 2018-2023 styrker denne udvikling ved at øge Forsvarets bidrag yderligere til stabiliseringsindsatser, genopbygning og kapacitetsopbygningsprojekter i konfliktområder, skrøbelige stater og regioner. Det er sket ved at øge Forsvarsministeriets bidrag til Freds- og Stabiliseringsfonden, som gradvist i forligsperioden øges fra ca. 84 mio. kr. i dag til 150 mio. kr. i 2023.

  This page in English
  Sidst opdateret 11-11-2019 - kl. 12:43

  Fakta

  Internationalt sikkerheds-samarbejde indebærer samarbejde mellem lande på områder, der vedrører sikkerhed.

  I 1990’erne fokuserede det danske sikkerhedssamarbejde primært på de central- og østeuropæiske lande. Forsvaret har gennem de senere år fokuseret på nye problemstillinger i andre dele af verden.

  Interne links

  Eksterne links