Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Tidligere danske indsatser: Syrien (RECSYR)

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Billede fra transporten af de første kemiske stoffer væk fra Syrien
  Foto af transporten af de første kemiske stoffer væk fra Syrien. Foto: Søværnet

  Tidligere danske indsatser: Syrien (RECSYR) 

  I 2014 deltog Danmark i operation RECSYR, som en del af den FN-OPCW mission, der havde til formål at destruere Syriens kemiske våben. Danmark stod i spidsen for ledelsen af den samlede maritime transportoperation kaldet Operation RECSYR (Recovery of chemical agents from Syria), som havde til formål at sejle de kemiske våben væk fra Syrien. Sammen med bl.a. Norge deltog Danmark med et flådebidrag bestående af transportskibe, eskorteskibe og en multinational stab under dansk ledelse, som i tæt samarbejde med FN og OPCW (Organisationen for forbud mod kemiske våben) sørgede for, at Syriens kemiske våben blev destrueret så hurtigt og sikkert som muligt i overensstemmelse med Sikkerhedsrådets resolution 2118.

  Endvidere bidrog Danmark med lufttransport i form af et C-130J (Herkules) transportfly indtil 30. juni 2014. Danmark faciliterede FN’s ansættelse af et dansk personbeskyttelseshold, som skulle beskytte missionens særlige koordinator, Sigrid Kaag, under besøg i regionen.

  Mandat
  Den 19. december 2013 vedtog Folketinget at udsende et dansk bidrag til missionen med henblik på at sikre destruktion af Syriens kemiske våbenprogram inden for rammerne af FN’s Sikkerhedsråds resolution 2118 af 27. september 2013. Baggrunden var at FN og OPCW (Organisationen for forbud mod kemiske våben) gav udtryk for at man gerne så Danmark støtte den fælles FN-OPCW missio.
  Sidst opdateret 17-02-2020 - kl. 12:43

  Interne links

  Eksterne links