Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Internationale humanitære operationer

  Indholdsområde

   
  Viden om 
  Foto fra Beredskabsstyrelsens indsats i Mozambique. Foto: Beredskabsstyrelsen.
  Foto fra Beredskabsstyrelsens indsats i Mozambique. Foto: Beredskabsstyrelsen 2019.

  Internationale humanitære operationer 

  Beredskabsstyrelsen kan indsættes til humanitær hjælp i udlandet på anmodning fra en anden stat eller fra en international organisation. Beslutningen om at yde bistand træffes af Forsvarsministeriet i samråd med Udenrigsministeriet. Det er Udenrigsministeriet, der koordinerer og finansierer udsendelse af den danske statslige katastrofebistand til ODA lande. Det blev med forsvarsforliget besluttet, at Beredskabsstyrelses internationale engagementer i ikke-ODA lande kan finansieres af INTOPS-reserven.

  Beredskabsstyrelsen er en myndighed under Forsvarsministeriet. Det er derfor forsvarsministeriet, der godkender udsendelsen af Beredskabsstyrelsens mandskab.

  Opgaver
  Beredskabsstyrelsen yder hjælp ved:

  • Naturkatastrofer og ulykker
  • Teknologiske hændelser
  • Krise- og borgerkrigssituationer

  Akutte opgaver kan være eftersøgnings- og redningsarbejde ved jordskælv samt koordinationsopgaver i forbindelse med længerevarende humanitære operationer. Beredskabsstyrelsen kan også bidrage med opstilling og drift af teltbaserede felthovedkvarterer for nødhjælpsarbejdere. Dette var for eksempel tilfældet i forbindelse med jordskælvet på Haiti i januar 2010.

  Internationalt samarbejde
  Katastrofebistanden ydes af Beredskabsstyrelsen alene eller i samarbejde med andre organisationer inden for logistiske, transportmæssige, ledelsesmæssige og ekspertopgaver.

  Der er et tæt struktureret samarbejde med EU, FN og NATO samt regionale partnerskaber, såsom det nordiske International Humanitarian Partnership (IHP).

  This page in English
   
  Sidst opdateret 20-05-2019 - kl. 12:57

  Fakta

  Internationalt Beredskab i Beredskabsstyrelsen er kontaktpunkt for henvendelser til Danmark om international krise- og katastrofebistand.

  Internationalt Beredskab har ansvaret for Beredskabsstyrelsens internationale kapaciteter og koordinerer Beredskabsstyrelsens indsatser i katastroferamte områder.

  Interne links

  Eksterne links