Christiansø havn

Christiansø havn. Foto: Forsvarsgalleriet.

Øgruppen Ertholmene, i daglig tale Christiansø, ligger 18 km nord for Bornholm. Øgruppen består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, fuglereservatet Græsholm og et antal større og mindre klippeskær. Christiansø er et øsamfund, hvor der bor ca. 90 voksne og børn. Øen besøges årligt af ca. 45.000 turister. Størstedelen kommer i sommermånederne og giver en helt særlig intensitet på øen.

Oplev Christiansø

Turisterne drages af øens historie, de fredede bygninger og den storslåede og barske natur. Øen var i 16-, 17- og 18-tallet Danmarks yderste bolværk mod øst. Her har selv Tordenskjold været aktiv, og samfundskritikeren og demokratiforkæmperen Dr. Dampe blev sat i sit eget fængsel på denne isolerede ø i starten af 1800-tallet. I 2017 åbnede øens hovedforsvarsværk ”Store Tårn” efter en gennemgribende renovering. Tårnet er nu et smukt og spektakulært udstillings- og kultursted. Det karakteristiske ”Lille Tårn” danner rammen om øens lokalmuseum. Øgruppen er også velforsynet med både kanoner, historiske forsvarsværker og en helt særlig, nærmest middelhavsagtig ø-stemning.

Natur og turisme

I 2018 blev Ertholmene , som ét af 15 steder i kongeriget, optaget i Danmarks Naturkanon, og er dermed certificeret som et unikt og seværdigt sted i Danmark. I 2020 blev Christiansø også en fuldgyldig naturpark under Friluftsrådet.

Det er muligt at komme til Christiansø hele året. Turistsejladsen indledes ofte i forbindelse med påsken og afsluttes efter efterårsferien. Det er også muligt at overnatte på det hyggelige Gæstgiveri. Er du mere til udelivet, kan du overnatte på øens teltplads. Det er også muligt at leje logier i en af Christiansø Administrations boliger. I kiosken kan købes is, pølser og souvenirs. På øen er der også en købmandshandel, og i ”Lighuset”, som er turistkontor, sælges bl.a. kunsthåndværk og mikro-øl fremstillet af øens vand og urter. Længere nede ad gaden skabes glaskunst, og på den anden side af havnen produceres og sælges Ruths kryddersild.

Grøn udvikling

Projekt Grøn Christiansø er en del af Forsvarsministeriets klima- og energistrategi 2016 - 2020. Den grønne udvikling får i de kommende år særlig fokus, da øens energiforsyning og spildevandshåndtering står overfor en gennemgribende renovering.. Det er målet at omlægge energiforsyningen til vedvarende energi i form af en vindmølle, der opstilles på havet nordvest for Christiansø. Herved tages størst muligt hensyn tilden beskyttede natur. Vindenergien oplagres i et brintanlæg på Christiansø, som i vindstille perioder eller under vedligeholdelsesarbejde kan omdanne brint til el og varme.

Organisation og opgaver

Forsvarsministeriet ejer Christiansø og er ansvarlig for øens administration. Der er ca. 17 årsværk fordelt på 25-30 ansatte i Christiansøs Administration, der forestår øens daglige virke lige fra renovering af fredede bygninger, vedligeholdelse af arealer og fæstningsværker til drift af øens el- og varmeforsyning, vandværk, havnen, tjenestefartøj, museer, lægeklinik, kirke, skole. Christiansøs Administration understøttes af Forsvarsministeriets styrelser, primært af Forsvarsministeriets Personalestyrelse i forhold til ansættelser og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i forhold til arealer og bygninger.

Kontakt

Vil du i kontakt med Christiansø Administration?


Find information på Christiansø's hjemmeside

Sidst opdateret 13. december, 2022 - Kl. 10.23