I en artikel på Politikens netavis 3. april konkluderes det, at en norsk militærundersøgelse netop har vist, ”at den type klyngebomber, det danske forsvar bruger, har en fejlrate på hele 10 procent.” Det siges videre, at ”Alligevel blev konklusionen på regeringens spritnye analyse af brug af klyngebomber, at Danmark stadig skal bruge dem. Det finder både oppositionen og hjælpeorganisationerne uacceptabelt. De kræver handling.” Endelig fremgår det: ”I Norge har man taget skridtet og forbudt de farlige klyngebomber, der anslås at have meget større civile end militære omkostninger. Det så nødhjælpsorganisationerne gerne, at Danmark også gjorde.”

 

Forsvarsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at den norske undersøgelse omhandler en type klyngeammunition, som det danske forsvar ikke er i besiddelse af.

 

Det danske forsvar råder over to forskellige typer af klyngeammunition til artilleri: DM 642 og DM 662 (DM 662 minder på flere måder om den klyngeammunition, som er omtalt i den norske analyse).

 

Begge danske ammunitionstyper er udstyret med selvdestruktionsmekanismer.

 

Størstedelen af verdens beholdning af klyngeammunition er uden selvdestruktionsmekanismer, og det er disse typer, der skaber langt størstedelen af de problemer, der ses på verdensplan.

 

Som der redegøres for i regeringens analyse, er der imidlertid skabt tvivl om pålideligheden af den klyngeammunitionstype, som benævnes DM662. Som det også fremgår af regeringsanalysen, har regeringen derfor besluttet at udfase og destruere dansk klyngeammunition af typen DM 662.

 

Artiklen på Politikens netavis er således på flere centrale punkter fejlagtig.

 

Der kan i øvrigt henvises til regeringens analyse vedrørende klyngeammunition.