Et 75 mand stort hold fra Beredskabsstyrelsen har efter en større øvelse i Belgien netop fået et officielt kvalitetsstempel fra FN inden for eftersøgnings- og redningsindsats.

Det betyder, at Danmark fortsat vil være en internationalt anerkendt samarbejdspartner, og at Danmarks internationale kapaciteter og kompetencer fuldt ud lever op til de internationale retningslinjer på redningsområdet. Beredskabsstyrelsen kan således sende et USAR-hold ud til f.eks. jordskælvsramte områder, hvis Danmark bliver bedt om at deltage i redningsarbejdet. USAR står for Urban Search And Rescue, og dækker over eftersøgning og redning af ofre i sammenstyrtede bygninger i katastroferamte byer.

Det var efter en 36 timer lang øvelse i byen Marche-en-Famenne i Ardennerne i Belgien, at FN’s certificering kom i hus. De 75 danskere blev bedømt af dommere fra lande som Australien, USA, Tjekkiet, Ungarn, Storbritannien, Island og Schweiz. Øvelsen tog udgangspunkt i et jordskælv, der målte 7,2 på Richter-skalaen. De umiddelbare konsekvenser var 20.000 døde og sårede, et ukendt antal hjemløse og en delvist ødelagt infrastruktur.

Behov for indsatskapacitet
Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech er glad for certificeringen af det danske USAR-hold.

- Det er rigtig godt, at vi nu har fået FN’s blå stempel til at deltage i redningsarbejdet som følge af jordskælv og andre katastrofer ude omkring i verden. I den seneste tid har vi fået flere tragiske eksempler på, at behovet i høj grad er der. Og jeg glad for, at vi samtidig får styrket eftersøgnings- og redningskapaciteterne herhjemme, siger Gitte Lillelund Bech.