Sent torsdag aften dansk tid vedtog FN’s Sikkerhedsråd den resolution, som afstedkom den internationale operation i Libyen. Omkring midnat natten til lørdag vedtog et enigt dansk Folketing mandatet bag Danmarks deltagelse. På det tidspunkt havde regeringen allerede fået nik til at forskyde de danske fly til Sigonella-basen på Sicilien, hvilket skete lørdag morgen. Flyene er nu indsat operativt, så de er en aktiv del af operationen over Libyen.

"Det er et bevis på professionalisme og vilje, at forsvaret inden for tre døgn er klar til at stille med kampfly til operativ indsættelse mange tusinde kilometer fra Danmark. Jeg er stolt af, at vi så hurtigt har formået at sætte handling bag FN’s resolution og Folketingets beslutning. Det kan vi takke det mandskab for, som – både i Skrydstrup og på basen i Sicilien – har arbejdet døgnet rundt med stor effektivitet i de seneste dage," fortæller forsvarsminister Gitte Lillelund Bech.

Dermed deltager Danmark nu aktivt i den internationale operation. Indenfor det seneste døgn har der været kamphandlinger i og over Libyen. Derfor understreger forsvarsministeren også, at den danske indsats ikke er uden risici.

"Jeg ved, at de danske piloter er dygtigt trænede, og jeg er sikker på, at det danske bidrag kan gøre en forskel som en del af den internationale indsats for at stoppe Gaddafis overgreb på civilbefolkningen. Væbnede konflikter er af natur farlige, og vores aktuelle indsats er ikke uden risiko. Jeg er derfor glad for, at et enigt Folketing står bag det danske bidrag til at standse de overgreb, som vi har været vidne til i Libyen," slutter Gitte Lillelund Bech.