Forsvarsministeren får under sit besøg på Sigonella-basen lejlighed til at møde de ca. 120 danske flyversoldater, der er udsendt med det danske bidrag til støtte for indsatsen i Libyen. Samtidig får Gitte Lillelund Bech mulighed for at hilse på den italienske og amerikanske ledelse på basen og kvittere for den store støtte, det danske bidrag har modtaget.

”Jeg er imponeret over, at Danmark så hurtigt og effektivt var i stand til at indsætte fly for at beskytte den libyske civilbefolkning. Det var kun muligt, fordi mange medarbejdere og deres familier har ydet en flot indsats,” siger Gitte Lillelund Bech.

De danske fly blev allerede den 19. marts 2011 om morgenen deployeret til Sigonella-basen på Sicilien. Den 20. marts 2011 – mindre end 72 timer efter vedtagelse af resolution 1973 – blev de danske kampfly indsat i den daværende amerikansk ledede ”Operation Odyssey Dawn”, som den 31. marts blev afløst af NATO’s ”Operation Unified Protector”.

”Det danske bidrag yder en formidabel indsats, som vi med rette kan være stolte af. Det vil jeg gerne kvittere for på mit besøg i dag,” fortæller en stolt forsvarsminister.

Det danske bidrag var blandt de første nationer på Sigonella-basen på Sicilien og har etableret et tæt og velfungerende samarbejde med de fast stationerede italienske og amerikanske militære myndigheder på basen.

Med på turen til Sigonella-basen er også følgende medlemmer af Folketinget: Ellen Thrane Nørby (V), Hans Christian Thoning (V), Karsten Nonbo (V), Ib Poulsen (DF) og Jonas Dahl (SF).

 

Fakta

På baggrund af vedtagelsen af Sikkerhedsrådsresolutionerne 1970 og 1973 besluttede Folketinget natten mellem den 18. og 19. marts 2011 enstemmigt at stille fire danske kampfly til rådighed for en international militær indsats i Libyen med henblik på at beskytte civilbefolkningen.  De danske fly blev allerede den 19. marts 2011 om morgenen deployeret til Sigonella-basen på Sicilien, hvorfra de indledningsvis blev indsat i "Operation Odyssey Dawn" som del af den amerikansk ledede koalition.  Den 20. marts 2011 – mindre end 72 timer efter vedtagelse af resolution 1973 – blev de danske kampfly indsat i operationer i Libyen.  Den 24. marts traf NATO beslutningen om at overtage ledelsen af operationen, og torsdag den 31. marts kl. 08:00 dansk tid blev "Odyssey Dawn" afløst af NATO’s "Operation Unified Protector".