Torsdag formiddag landede Forsvarsministeren på Station Nord i Grønland. Med en beliggenhed på næsten 82° nord, og kun 1000 km fra Nordpolen, er den danske base og lufthavn det nordligste etablissement i det danske forsvar. Her fik Gitte Lillelund Bech mulighed for at besøge de fem danske soldater, som til daglig driver stationen.

”Det var utroligt vigtigt for mig at få lejlighed til at besøge vores udstationerede soldater så langt mod nord. Det var spændende at få indblik i, hvordan fem mand holder denne vigtige base åben. En base, som gør suverænitetshåndhævelse, forsyninger, depotudlægninger til Sirius’ slædepatruljer samt ikke mindst eventuelle evakueringer mulige heroppe langt mod nord,” siger Gitte Lillelund Bech.

Efter en solid frokost med folkene på Station Nord gik turen 1,5 time og små 900 kilometer sydpå til Forsvarets Vagt Mestersvig. Her holder to danske soldater basen kørende, så både fly, slædepatruljer og tilrejsende forskere kan genforsynes under deres ophold blandt bjerge, fjorde og på denne årstid – sne så langt øjet rækker. Og i Grønland er det rigtigt langt, når vejret tillader det.

Straks efter ankomsten til Mestersvig blev Gitte Lillelund Bech mødt af Slædehold 7 fra Sirius, som havde en plan klar. 13 ivrige slædehunde, en pakket slæde inklusive bomuldstelt og to skæggede og erfarne Sirius-soldater inviterede Forsvarsministeren med på tur – og overnatning – i det hvide, grønlandske landskab. Og Gitte Lillelund Bech takkede ja.

”Jeg har tidligere besøgt danske soldater i f.eks. Afghanistan og på Sicilien, hvor den nyeste teknologi gør soldaterne i stand til at løse deres vigtige opgaver. Det at opleve, hvordan slædeholdene fra Sirius benytter træski, træslæder og hundespand for at patruljere de mange hundrede kilometer kyststrækning og derigennem håndhæve Danmarks suverænitet, er utroligt fascinerende. Jeg nød at være på ski og bo i telt med Sirius-drengene og på egen krop opleve en flig af den barske virkelighed, som slædeholdene kalder hverdag. De er virkelige imponerende i deres opgaveløsning,” fortæller Gitte Lillelund Bech.

Efter et par fantastiske dage stod det klart, at vejret er en bestemmende og uforanderlig faktor, når man lever, bor og arbejder i Grønland. Således blev Forsvarsministerens hjemrejse forsinket i et døgns tid på grund af sigtbarheden og snefaldet. Det muliggjorde blot, at Hendes Majestæt Dronningens fødselsdag kunne fejres med hjemmelavet lagkage sammen med slædeholdet og mandskabet på Mestersvig.

”De danske soldater i Grønland gør det godt, uanset udfordrende vilkår både sommer og vinter. Med stadig mere sejlbart hav i og omkring farvandet i Grønland er den danske tilstedeværelse i Arktis både vigtig og udfordrende – både nu og i fremtiden,” afslutter Gitte Lillelund Bech.

I løbet af maj 2011 forventer Forsvarsministeren atter at besøge Grønland. Denne gang for at besøge landsstyreformand Kuupik Kleist samt en række byer, bygder og fjorde på vestkysten af Grønland.