Hovedtemaet for mødet mellem EUs forsvarsministre vil være en drøftelse af EUs militære engagementer.

”Jeg ser frem til at høre om udviklingen af den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik. Vi har alle – også Danmark – en interesse i, at europæiske lande kan blive endnu bedre til at bidrage til løsningen af internationale opgaver. EU løfter i dag vigtige opgaver i Bosnien og i Afrika. Det er beklageligt, at Danmark ikke kan deltage i de aktuelle missioner, der omhandler indsatsen mod pirateri, fredsbevarelse og trænings- og kapacitetsopbygning”, udtaler forsvarsminister Nick Hækkerup.

Også samarbejde med andre lande og organisationer vil være et vigtigt punkt på rådsmødet. Og netop multinationalt samarbejde ligger forsvarsministeren meget på sinde.

”I en tid hvor forsvarsbudgetterne generelt er under pres, giver det rigtig god mening at se på, om vi ved at gå sammen med andre lande kan optimere vores samlede ressourcer og skabe større effekt. Især de europæiske lande er nødt til at arbejde mere sammen, hvis vi fortsat skal kunne opstille moderne, fleksible og relevante kapaciteter med reducerede budgetter. Derfor er det dobbelt-ærgerligt, at vi ikke kan drage nytte af det samarbejde, der foregår i EU-regi”, siger Nick Hækkerup.

Danmark deltager som følge af forsvarsforbeholdet ikke i EUs militære operationer eller militære kapabilitetsudvikling.