De sidste danske soldater er nu vendt hjem fra UNIFIL-missionen i Libanon. Ved en ceremoni torsdag den 8. december 2011 i Aalborg blev soldaterne og deres tidligere udsendte kollegaer hædret for FN-indsatsen i Libanon. Blandt talerne ved dagens ceremoni var forsvarsminister Nick Hækkerup, som havde stor ros til soldaterne.

”Det ligner et sisyfosarbejde, når man gennem årtier prøver at følge en af klodens vanskeligste konflikter udefra. Midt i denne vanskelige konflikt kan man så alligevel gøre en forskel til det bedre, og det er netop det, som de danske soldater og deres kolleger har gjort i Libanon siden 2009. De danske soldater har været blandt fanebærerne af verdenssamfundets vilje til at sikre fred i Mellemøsten, og for det skal de have stor tak og ros”, sagde Nick Hækkerup.

Siden december 2009 har Danmark løbende haft ca. 150 personer udstationeret i det sydlige Libanon som en del af det internationale styrkebidrag. FN har udtrykt meget stor tilfredshed med Danmarks militære bidrag til UNIFIL. Opgaven for de danske soldater var væsentlig for FN-styrkens virke og opgaveløsning i Libanon.

”Vores udsendte soldater har bidraget til en mission, der handler om at forhindre fornyede kamphandlinger og skabe betingelser for en varig fredsløsning mellem Libanon og Israel. Deres indsats har været med til at gøre forskellen på liv og død for almindelige mennesker i et konfliktfyldt område. De har vist, at der er mennesker, der er parate til at rejse sig og gøre en indsats, der også rækker ud over dem selv. En indsats på vegne af os andre. Det har jeg stor respekt for”, siger Nick Hækkerup.

Det blev i april 2011 besluttet, at det danske bidrag til FN-missionen i Libanon skulle afsluttes ved udgangen af november 2011. De danske styrker overdrog kommandoen til østrigerne den 1. december 2011, som nu afløser Danmark i UNIFIL-missionen.