”Det er ikke min opgave i dag at komme med svarene på spørgsmålene om NATO’s fremtid. I dag er det mig, der stiller spørgsmålene. I dag er I mine rådgivere. Og I kan komme med inspiration og trykprøve vores ideer og forestillinger. Og forhåbentligt er i dag ikke bare i dag, men begyndelsen til en dialog om Danmarks sikkerhedspolitik, som vi kan fortsætte”, lød det fra Nick Hækkerup til de 26 universitetsstuderende.

Forsvarsministeren efterlyste bl.a. bud fra de studerende på NATOs fremtid, hvilke konflikter NATO kommer til at stå overfor, og hvad vil alliancen være i stand til at udrette.

De studerende var inviteret af Center for Militære Studier i samarbejde med Forsvarsministeriet og Atlantsammenslutningen. Forsvarsministeren indledte dagen med en tale til de studerende, hvor han beskrev, hvorfor han synes det er vigtigt og interessant at få de unges input.

”Jeg tror på, at et lands regering må åbne sig for dem, der har idealerne og viljen til at være med, til at bidrage. Fordi ideen om det åbne samfund fra top til bund både er et fantastisk middel til at skabe et samfund i fremdrift - men også er selve målet for et kraftfuldt demokrati. At åbne sig er ikke nemt. Det åbne samfund er ikke det nemme samfund. Men det åbne samfund er det stærkeste samfund der findes, fordi det er vores”, sagde Nick Hækkerup.

Efter dagens arrangement vil der blive lavet et idé-katalog på baggrund af de unges idéer. Dette katalog skal inspirere Forsvarsministeriets videre arbejde i NATO.

Læs Forsvarsministerens tale her (pdf)