De østafrikanske reaktionsstyrker Eastern African Standby Forces (EASF) er i disse uger samlet i Jinja, en by i det nordlige Uganda, som måske er bedst kendt for at være stedet, hvor den navnkundige britiske officer og opdagelsesrejsende John Hanning Speke fandt Nilens kilde i 1860’erne.

EASF er samlet i Jinja med henblik på at gøre klar til denne uges feltøvelse, kaldet Mashariki Salaam (en blanding af swahili og arabisk, der betyder ”østafrikansk fred”), hvor omkring 1.300 deltagere fra Østafrika skal afprøve, hvorvidt etableringen af styrken er på ”rette vej”.

EASF har deltagelse af militære, civile og politifolk fra 10 af regionens deltagerlande (Burundi, Comorerne, Djibouti, Etiopien, Kenya, Rwanda, Seychellerne, Somalia, Sudan og Uganda). Øvelsens primære formål er at demonstrere, at EASF kan modtage de militære enheder, politifolk og civile eksperter, der er tilmeldt af de enkelte deltagerlande og opstille en velfungerende og multifunktionel reaktionsstyrke. Efterfølgende skal EASF teste planer og procedurer med henblik på at kunne iværksætte en egentlig fredsstøttende operation.

Danmark har sammen med de øvrige nordiske lande støttet etableringen af de Østafrikanske Reaktions-styrker siden 2009 finansielt såvel som med rådgivning. Under øvelsen bidrager de nordiske lande med ca. 4 mio. DKK og militær rådgivning. De nordiske lande har hver udsendt en militær officer til Nairobi, Kenya, hvor hovedkvarteret for EASF er placeret. Danmark er repræsenteret ved oberst Jørn E. Rasmussen. EASF forventes at være færdigopstillet med udgangen af 2015.

Fakta
De Østafrikanske Reaktionsstyrker (EASF) blev etableret i 2004 og har 13 deltagerlande. Udover de 10 aktive lande (Burundi, Comorerne, Djibouti, Etiopien, Kenya, Rwanda, Seychellerne, Somalia, Sudan og Uganda) er også Madagaskar, Mauritius og Eritrea deltagerlande. Eritreas deltagelse er dog suspenderet på grund af landets rolle i konflikten i Somalia. Sydsudan forventes snart at blive det 14. deltagerland. EASF er en multifunktionel enhed bestående af en militær komponent (land og flådestyrker), såvel som et politi og en civil komponent. EASF vil, når den er fuldt opstillet, bestå af ca. 5.000 mand. EASFs Planlægningselement er placeret i Nairobi, Kenya og brigadehovedkvarter og logistisk base er i Addis Abeba, Etiopien.