Forsvarsminister Nicolai Wammen var d. 13. – 14. oktober 2013 på sit første besøg hos de danske soldater på støtteskibet Esbern Snare, der i øjeblikket deltager i NATO’s antipiraterioperation Ocean Shield ud for Somalias kyst. Besøget på Esbern Snare var en del af en større rundrejse for forsvarsministeren, som sluttede rejsen i Afghanistan.
 
Det er første gang Nicolai Wammen fik mulighed for at besøge soldaterne og takke dem for der indsats mod pirateri. Besøget og samtalerne med soldaterne gjorde stort indtryk på forsvarsministern.
 
”Vores indsats ud for Somalias kyst er afgørende for at sætte piraterne ud af spil. Danske handelskibe skal ikke frygte for deres liv og varer - uanset hvor de sejler i verden. For mig har det været imponerende at opleve hele besætningernes og de udsendtes engagement og professionalisme. Vi kan være stolte af vores udsendtes indsats mod pirateri”, siger Nicolai Wammen.

Tirsdag d. 15. oktober fik forsvarsministeren mulighed for at spotte mulige pirater langs Somalias kyst. Ministeren var nemlig ude at flyve med det danske CHALLENGER-flybidrag, som i øjeblikket deltager i NATO’s antipiraterioperation Ocean Shield. Fly-bidraget patruljerer langs Somalias kyst, hvor det holder øje med mulige piratskibe og mulige piratlejre på kysten.
 
”Vores flybidrag er en meget vigtig del af indsatsen mod piraterne og der er ingen tvivl om, at både indsatsen til vands og i luften har virket, da vi har set et markant fald kapringer og kapringsforsøg. Vores overvågning fra luften betyder, at vi kan følge med i, hvad der sker i eventuelle piratlejre på kysten, og gør os i stand til at reagere, før piraterne kan slå til" siger Nicolai Wammen.
 
CHALLENGER-flybidraget har deltaget i Operation Ocean Shield siden 23. september og hjemtages den 22. november 2013. Fly-bidraget varetages af 20 mand.

Det danske maritime styrkebidrag består p.t. af 153 personer. ESBERN SNARE forlod Flådestation Frederikshavn lørdag den 21. september 2013. Skibet deltager i Operation Ocean Shield fra den 8. oktober 2013 og året ud.