Forsvarsminister Nick Hækkerup besøger i morgen besætningen på den danske fregat IVER HUITFELDT, der i sidste uge var med til at hente to danske gidsler ud fra Somalia.

”Som land kan vi være stolte over, at vi løste den opgave, og at vi som nation står sammen for at beskytte vores og det internationale samfunds grundlæggende interesser. Det var en formidabel indsats, vores besætning ydede for at bringe de frigivne søfolk i sikkerhed” siger Nick Hækkerup.

IVER HUITFELDT ligger netop nu på Seychellerne, hvor den bliver klargjort til hjemsejladsen mod Danmark. Den danske fregat har siden 26. oktober 2012 været indsat i NATOs anti-piraterioperation OCEAN SHIELD. IVER HUITFELDT vender stævnen mod Danmark en af de kommende og udtræder dermed af operationen efter mere end seks måneder i operationsområdet. Skibet forventes hjemme Danmark d. 23. maj.

I forbindelse med frigivelsen af de to danske søfolk Eddy Lopéz og Søren Lyngbjørn og deres fire filippinske kolleger d. 30. april, var det besætningen på IVER HUITFELDT der bistod med at få de seks søfolk i sikkerhed.

Over det næste halvandet år udsender Danmark blandt andet et overvågningsfly af typen Challenger i ca. to måneder fra september til november i både 2013 og 2014 og et flådefartøj af IVER HUITFELDT eller ABSALON-klassen fra oktober 2013 og ca. tre måneder frem samt fra juli i 2014 og ca. seks måneder frem.