Forsvarsminister Nicolai Wammen besøgte søndag det danske støtteskib Esbern Snare på Cypern. Esbern Snare gør i øjeblikket klar til at deltage i OPCW’s mission med destruktion af kemiske våben i Syrien. Folketinget skal på torsdag tage endelig stilling til et beslutningsforslag om, at Esbern Snare skal deltage i missionen.

”Vores soldater ombord på Esbern Snare er klar til at deltage i OPCW’s mission i Syrien. I øjeblikket træner besætningen til denne nye opgave. Der skal fra mig lyde en stor ros til besætningen for deres engagement og omstillingsparathed. For kun lidt over en uge siden jagtede Esbern Snare pirater ud for Somalia, og nu er de så klar til en ny og mindst ligeså vigtig mission. Jeg håber, at vi kan give dem grønt lys på torsdag, så de kan komme i gang med opgaven så snart, stofferne er klar til at blive fragtet væk fra Syrien”, siger Nicolai Wammen.

Det danske maritime bidrag vil bestå af op til to transportskibe, støtteskibet Esbern Snare og cirka 250 mand. De danske skibe skal sammen med norske skibe transportere og eskortere de kemiske stoffer, der skal destrueres uden for Syrien. Danmark er leder af den maritime operation, som gennemføres i tæt koordination med Norge.

”Det er en meget vigtig mission – jeg tror, det er svært at finde en vigtigere opgave for verdenssamfundet lige nu – og derfor kan vi være stolte over, at FN har bedt Danmark om at løfte opgaven. På den måde gør Danmark og vores dygtige soldater en vigtig indsats for at forhindre det syriske regime i at gentage de forfærdelige kemiske angreb på den syriske civilbefolkning”, siger Nicolai Wammen.
 
Udover skibsbidraget deltager Danmark fra januar også med et C-130 transportfly samt senere næste år med et personbeskyttelseshold, der skal passe på OPCW’s leder af missionen i Syrien, Sigrid Kaag.
 
Under sit besøg på Cypern fik forsvarsministeren mulighed for at mødes med Sigrid Kaag og høre nærmere om OPCW’s mission.
 
”Jeg havde et rigtig godt møde med Sigrid Kaag. Det var meget interessant at høre, hvad hun kunne fortælle om missionen. Der var fra Sigrid Kaags side stor ros til det danske tilbud om at bidrage til missionen”, siger Nicolai Wammen.
 
Forsvarsministeren fik under besøget på Cypern også mulighed for at hilse på den cypriotiske forsvarsminister og takke for den store støtte, som Cypern allerede har ydet til OPCW og de danske styrker.
   
Læs mere om Syrien-bidraget i det fremsatte beslutningsforslag.