Den dansk ledede flådestyrke, der støtter FN og OPCWs bestræbelser på at få fjernet Syriens kemiske kampstoffer, kunne mandag afhente de sidste containere med kemiske stoffer i den syriske havneby Latakia. 

Operationen foregik planmæssigt. Det danske handelsskib ARK FUTURA anløb mandag formiddag havnen i Latakia under maksimalt sikkerhedsopbud fra syriske sikkerhedsstyrker og fra søsiden af flådefartøjer fra Danmark, Kina, Norge, Rusland og Storbritannien. Containere med kemikalier blev taget ombord på ARK FUTURA efter personel fra SKAT havde scannet hver enkelt container.

Forsvarsminister Nicolai Wammen er tilfreds med, at den dansk ledede operation nu er nået til en vigtig milepæl:

”Der har været tale om en yderst vigtig mission med et meget stort fokus fra det internationale samfund. I alt har den internationale flådestyrke hentet 180 containere med kemiske stoffer ud fra Syrien. Og alene det danske skib har hentet cirka 800 tons kemiske stoffer. Under hele missionen har vi haft et stærkt nordisk samarbejde med både Sverige, Finland og ikke mindst Norge, der ligesom Danmark har stillet med et transportskib og et militært eskorteskib.

Med missionen i Syrien har Danmark som en aktiv del af verdenssamfundet gjort vores til at forhindre, at der sker flere forfærdelige kemiske angreb, som det vi oplevede mod den syriske civilbefolkning i august 2013, hvor næsten 1.400 civile syrere blev dræbt, ” siger Nicolai Wammen.

Udenrigsminister Martin Lidegaard siger:

”Jeg er meget glad for, at Danmark, skibene og deres besætninger har løst denne meget vigtige opgave for verdenssamfundet. Det har vi også høstet stor international anerkendelse for. Opgaven er et godt eksempel på, at Danmark skal være til stede der, hvor vi gør den største forskel. Et stort tak til den fælles mission og de øvrige lande, som vi har samarbejdet med.

Afslutningen af operationen bringer os desværre ikke tættere på en løsning på den syriske borgerkrig eller den desperate situation for befolkningen. Danmark leverer både politiske og økonomiske bidrag til at forbedre situationen. Men de tusindvis af tons kemiske stoffer fra det syriske regime vil aldrig igen kunne bruges mod den syriske civilbefolkning, og det er jeg meget glad for.”

Forsvarsminister Nicolai Wammen og udenrigsminister Martin Lidegaard roser både Forsvaret, Beredskabsstyrelsen, Skat og ikke mindst mandskabet ombord på de danske skibe for deres bidrag til opgaveløsningen.

”De fortjener en stor ros for den professionalisme og fleksibilitet, de har udvist under missionen, der endte med at vare meget længere end forventet. Det er vigtigt at huske på, at samtidig med opgaven i Syrien løser Forsvaret og Søværnet også andre opgaver under andre missioner. Blandt andet antipirateri-operationen ud for Somalia," siger Nicolai Wammen.

I Danmark har Søværnets Operative Kommandos hovedkvarter i Aarhus haft kommandoen over den dansk ledede del af operationen, der udover krigsskibe fra Danmark, Norge og Storbritannien, samt handelsskibe fra Danmark og Norge har haft deltagelse af personel fra både Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet, Beredskabsstyrelse og SKAT, samt elementer fra både Finland og Sverige.´

Nu udestår blot at transportere de kemiske stoffer til endelig destruktion. I første omgang sejles de til Italien, hvor de stofferne flyttes til det amerikanske skib CAPE RAY, der skal neutralisere dem med hydrolyse.