Danmark bidrager på flere fronter i forhold til at bekæmpe ebola-epidemien i Vestafrika, hvor sygdommen spreder sig hastigt og allerede har krævet flere tusinde døde. Regeringen har bl.a. besluttet at sende sundhedspersonale til Vestafrika for at bekæmpe sygdommen, og det første hold læger og sygeplejersker har nu startet deres forberedelse før udsendelse. Holdet består af 5 læger, 13 sygeplejersker, 1 medico-tekniker og en holdfører fra Forsvaret. Det er Forsvarets Sundhedstjeneste, der står for forberedelserne af sundhedspersonalet, der er rekrutteret fra den civile sundhedssektor.

”Der har fra vores samarbejdspartnere været et ønske om, at Danmark på hold 1 skulle stille med max 20 personer. Derfor er bidraget fra dansk side på 20 personer, og i dag fik jeg mulighed for at hilse på de folk, vi sender afsted. Der er ingen tvivl om, at det er nogle meget dedikerede folk. Det er en stor beslutning at tage af sted til Vestafrika for at bekæmpe ebola, men også en meget vigtig beslutning. Jeg har den største respekt for deres indsats og deres vilje til at hjælpe mennesker i nød”, siger Nicolai Wammen.

Det danske sundhedspersonalepersonale vil blive indsat sammen med et irsk hold i Sierra Leone, hvor det vil indgå i en stor britisk ledet operation. Det er en irsk NGO (Non-Governmental Organization) ved navn GOAL som det danske bidrag skal udsendes med. GOAL og det britiske Department for International Development (DfID) har til det første hold ønsket max 20 personer fra Danmark. Et større antal på første hold kan skabe logistiske problemer. Det skyldes, at det ”Ebola Treatment Center”, som danskerne sammen med irerne skal være en del af, i øjeblikket er under etablering i Port Loko, Sierra Leone.

Det danske bidrag organiseres og ledes af Forsvarets Sundhedstjeneste, som har erfaring med sundhedsfaglig indsats i udlandet. De udsendte vil således få en kontrakt med Forsvaret i perioden.

Det danske hold startede d. 17. november en missionsforberedende uddannelse på Flyvestation Skalstrup. Her får foretaget de nødvendige vaccinationer. Endvidere får de en masser briefinger, inden de den 7. december rejser til York i England, hvor de den 8. december påbegynder missionsuddannelse under britisk ledelse sammen med deres irske kolleger.

Efter den nuværende plan vil Hold 1 rejse til Sierra Leone den 17. december. Her vil de modtage yderligere uddannelse i de lokale forhold, så de er klædt så godt på som overhovedet muligt til at gå i gang med behandlingen af ebola-patienter.

”Det er bestemt ikke nogen nem opgave som dette hold af læger og sygeplejersker skal afsted på. Derfor er det meget vigtigt, at de har fået en grundig uddannelse, inden de starter den konkrete behandling af patienter. Jeg er meget optaget af, at de er godt forberedte inden de starter med ebola-bekæmpelse, og jeg ved, at Forsvarets Sundhedstjeneste sammen med briterne har sikret et meget grundigt uddannelsesforløb, siger Nicolai Wammen og tilføjer:

”Der er stort brug for sundhedspersonale, og derfor er vi selvfølgelig glade for, at vi fra dansk side også kan hjælpe på denne front. Det er utrolig vigtigt, at verdenssamfundet hjælper de afrikanske lande med at bekæmpe sygdommen, så den ikke får mulighed for at sprede sig yderligere. Mange er allerede døde af sygdommen, og et stort antal mennesker i Vestafrika har brug for hjælp. Fra dansk side er vi meget opmærksomme på at bidrage, hvor vi kan”.

FAKTA:
Den samlede ansættelsesperiode på et hold vil være ca. 12 uger, heraf 2-3 ugers forberedelser i Danmark og England, 6 ugers indsats i Sierra Leone og 3 ugers observationsperiode efter hjemkomsten.

Det er Sundhedsministeriet og Danske Regioner, der har stået for rekrutteringen af sundhedspersonel til det første hold. Der skal sendes flere hold afsted i den kommende tid. Sundhedsministeriet og Danske Regioner forsætter derfor rekrutteringsprocessen.

Da det danske Hold 1 er med helt fra start i Port Loko, vil der være en naturlig indkøringsfase. Senere kan der være brug for en justering af behovet for sundhedspersonel, hvilket kan betyde, at behovet fremover godt kan stige til 25 personer på hvert hold.

Der er allerede flere læger og sygeplejersker, der har givet udtryk for, at de er interesserede i at komme afsted på de næste hold.

”GOAL” og DfID har nu også udtrykt ønske om, at der kommer bio-analytikere med til Sierra Leone, så rekrutteringen af disse fortsætter også i den nærmeste fremtid.