NATO-topmødet d. 4-5. september i Wales stod øverst på dagsordenen, da NATO’s generalsekretær Anders Fogh Rasmussen gæstede Danmark. Besøget i Danmark er en del af en større rundrejse for generalsekretæren, hvor han gæster NATO-medlemslandene som et led i forberedelserne til topmødet i september.

Forsvarsminister Nicolai Wammen havde i den forbindelse et møde med NATO’s generalsekretær.

”Jeg havde et rigtig godt møde med generalsekretæren. Vi står overfor et vigtigt topmøde i NATO i en vigtig tid. Det handler om NATO i den nuværende og fremtidige sikkerhedspolitiske situation. I øjeblikket oplever vi nogle af de største strategiske ændringer i det sikkerhedspolitiske landskab med Ruslands ulovlige annektering af Krim og den ustabile situation i det østlige Ukraine. Det kræver strategiske svar. Et af svarene er genforsikringer til de østlige medlemslande. Her bidrager vi fra dansk side, og det vil vi forsat være klar til”, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Et andet emne som generalsekretæren drøfter med medlemslandene på rundrejsen er forsvarsbudgetterne, og hvad de enkelte lande leverer til NATO.

”Danmark har utallige gange vist, at vi har både evnen og viljen til at levere, når NATO efterspørger det. Se bare på vores indsats i Afghanistan, i Libyen og ved Afrikas Horn. Selvom vi omstiller og effektiviserer forsvaret, så gør vi det på en måde, så vi får mere for pengene. Jeg vil derfor opfordre til, at man ikke kun måler os på vores input, men også ser på vores output, hvor vi ligger helt i top i NATO”, siger Nicolai Wammen.

Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen var under sit besøg i Danmark også i audiens hos H.K.H. Kronprinsen. Og Generalsekretæren mødtes endvidere med statsminister Helle Thorning-Schmidt.