Forsvaret spiller en stor rolle i Grønland. Og i de kommende år vil Forsvarets opgaver vokse i takt med de nye udfordringer som klimaforandringerne giver. Forsvarsminister Nicolai Wammen har stort fokus på Forsvarets opgaver i Grønland, og i perioden fra d. 10.- 13. maj besøger Nicolai Wammen for første gang Grønland som forsvarsminister.

”Grønland og det arktiske område er et prioritetsområde for regeringen og for Forsvaret. Jeg glæder mig til besøge vores dygtige udsendte soldater og se, hvordan de arbejder på Grønland. Jeg håber, de vil forklare om de nye udfordringer og opgaver, de oplever”, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Forsvaret varetager i dag en række opgaver på Grønland så som overvågning og suverænitetshævdelse, bl.a. med skibe, fly og slædepatruljen SIRIUS. Forsvaret laver også fiskeriinspektioner, havmiljøovervågning, søopmåling samt koordination af eftersøgnings- og redningsopgaver udenfor lokale farvandsområder og i forbindelse med luftredningsoperationer.

Nicolai Wammen skal på denne rejse besøge SIRIUS-patruljen i Daneborg, soldaterne på Station Nord og Mestersvig samt Thule Air Base. Rejsen slutter i Nuuk, hvor ministeren skal på en kort sejltur med et af Forsvarets skibe, og så skal han besøge Arktisk Kommando samt mødes med repræsentanter for det grønlandske selvstyre.

”Som del af opprioriteringen af indsatsen i Grønland og det arktiske område har vi igangsat en analyse om styrkelse af Forsvarsministeriets opgaveløsning i Arktis. Jeg glæder mig til at se analysens resultater inden udgangen af 2014. Men inden vi når så langt, er det vigtigt for mig selv at have størst muligt indblik i opgaveløsningen. Derfor denne tur”, siger Nicolai Wammen.