Invictus Games er et "OL" for fysisk og psykisk sårede krigsveteraner. Danmark stiller med 27 deltagere, og flere danske deltagere har allerede vundet medaljer ved arrangementet, som varer fra den 10.-14. september 2014. Forsvarsminister Nicolai Wammen besøgte i dag de danske veteraner og deres pårørende i London:

”Det har været helt utroligt at møde atleterne og opleve den vilje og dedikation, de har. Veteranerne her i London har betalt en høj pris for deres indsats for Danmark. De lider enten af psykiske skader som posttraumatisk stress eller af fysiske skader. På trods af deres skader har de valgt at taget kampen op og kaste sig over nye sportsgrene. De sætter sig mål og når dem. Jeg har mødt veteraner, som ikke bare kan gå igen. De løber – og de løber stærkt. Jeg er dybt imponeret og stolt og har en kæmpe respekt for alle deltagerne. Jeg havde også lejlighed til at møde de pårørende, og jeg kan tydeligt mærke, hvor meget deres opbakning betyder for veteranerne”, siger Nicolai Wammen.

Invictus Games er et multisportsarrangement, hvor der konkurreres i i alt 9 discipliner. Formålet med arrangementet er dels at promovere sport som et middel til rehabilitering og sammenhold og samtidig hædre de sårede veteraner.

”Invictus Games er med til at understrege, hvor vigtigt idræt kan være som et rehabiliteringsredskab for vores sårede veteraner. Jeg har talt med flere af de danske atleter, og de har alle understreget, at sporten har været med til at hjælpe dem videre i livet. De har et utroligt gåpåmod, og de er en inspiration for andre, da de forstår at se muligheder i stedet for begrænsninger”, siger Nicolai Wammen.

Invictus Games i London er det første internationale veteransportsarrangement opbygget efter amerikansk forbillede, hvor man siden 2010 har holdt årlige ’Warrior Games’ for sårede veteraner.

Fra dansk side deltager 27 atleter fordelt på otte af de ni konkurrerende discipliner: atletik, bueskydning, svømning, cykling, ergometerroning, kørestols basketball, kørestols rugby og siddende volleyball. Skaderne blandt de 27 danske atleter omfatter bl.a. PTSD, rygskader og amputationer.

”I regeringen har vi stort fokus på veteraner, og det er meget vigtigt, at vi har mange forskellige tilbud til veteranerne. Når man som her ved Invictus Games får lov at opleve, hvor meget fx sport betyder, bliver jeg bekræftet i, at vi skal udvikle mulighederne og tilbuddene til veteranerne. Derfor er jeg også glad for, at idrætsprojekter for tilskadekomne veteraner er en del af den brede politiske aftale omkring en styrket veteranindsats, som vi indgik i sidste uge”, siger Nicolai Wammen.

Invictus Games er et fælles initiativ mellem det britiske forsvarsministerium og velgørenhedsfonden "The Royal Foundation of the Duke and Duchess of Cambridge and Prince Harry”.