Nyheder
Sociale medier
Den 6. juni 2014 markeres 70-året for D-dag i Normandiet. Danmark er for første gang officielt inviteret med til at deltage i ceremonierne i Normandiet på lige fod med de allierede nationer.
Langt de fleste danske søfolk, der var udenlands ved besættelsen, valgte at gå i allieret krigstjeneste. Over 6000 deltog og over 1000 omkom ifølge en opgørelse. Fra 1943 sejlede de under dansk flag i allierede missioner.
Den danske forsvarsminister ser frem til markeringen.
”I år kan vi fejre, at de danske krigssejleres bidrag under krigen er blevet anerkendt. Danmark vil derfor for første gang deltage i markeringen af D-dag den 6. juni sammen med de allierede. Det betyder meget for Danmark. Det er intet mindre end historisk”, siger Nicolai Wammen.
Når 70-året for D-dag markeres d. 6. juni i Normandiet sker det ved en stor, international ceremoni med 6000 inviterede. 17 statsoverhoveder vil deltage bl.a. Dronning Elisabeth II af Storbritannien, den amerikanske præsident Barack Obama samt den franske præsident Francois Hollande. Fra Danmark deltager Hendes Majestæt Dronning Margrethe II samt forsvarsminister Nicolai Wammen.
Forsvarsministeren er ikke tvivl om, hvilken betydning 2. verdenskrig og D-dag har for udenrigs- og sikkerhedspolitik i dag:
”Den amerikanske indtræden i 2. verdenskrig i 1941 var en definerende begivenhed for det stærke transatlantiske forhold, der siden har været en af hjørnestenene i NATO. D-dag den 6. juni 1944 var et vendepunkt i 2. verdenskrig. Det var det øjeblik, hvor de allierede viste deres militære styrke i Europa, og hvor det stod klart, at det nazistiske jerngreb om Europa var under opløsning. Den dag viste de allierede sig fra deres allerstærkeste side, og dagen er nærmest blevet ensbetydende med værdien af stærkt samarbejde, militære styrke og fælles vilje til sejr”.
Hendes Majestæt Dronningen og forsvarsministeren rejser til Normandiet torsdag d. 5. juni om aftenen. Hele fredag er der officielt program, hvor Dronningen og forsvarsministeren bl.a. lægger kranse ved Det Danske Monument, besøger Utah Beach Museum og ser den nye danske udstilling. Hendes Majestæt Dronningen og forsvarsministeren vil også hilse på krigssejlerne. Sidste punkt på dagen bliver den store officielle ceremoni, der foregår på Sword Beach i Questerham.
”Som dansker og som europæer er der grund til at være taknemlig. D-dag er en lejlighed til at mindes de, der kæmpede og satte livet på spil for vores frihed. Det minder os om at friheden, som det danske samfund bygger på, ikke er gratis. Tilliden til at vi fortsat kæmper og sætter livet på spil for hinanden er en af årsagerne til det gode forhold til vores nærmeste allierede, herunder ikke mindst Storbritannien, USA og Frankrig”, siger Nicolai Wammen.