Danmark har allerede sendt det første hold af sundhedspersonale til Sierra Leone for at bekæmpe ebola. Holdet er lige nu i fuld gang med at hjælpe de ebola-ramte i Sierra Leone. Men epidemien er langt fra slut, og der er forsat brug for hjælp. Derfor gør Forsvaret klar til at sende endnu et hold afsted. I da tirsdag d. 13. januar starter Hold 2 på deres forberedende uddannelse før udsendelse. Holdet består af 6 læger, 15 sygeplejersker og 4 bioanalytikere. Det er Forsvarets Sundhedstjeneste, der står for forberedelserne af sundhedspersonalet, der er rekrutteret fra den civile sundhedssektor.

”Danmark yder flere forskellige indsatser i kampen mod ebola-epidemien, og på nuværende tidspunkt har vi første hold sundhedspersonale i Sierra Leone. Men sygdommen kræver forsat mange ofre, og derfor skal vi fortsætte kampen. Vi gør nu klar til fra dansk side at sende endnu et hold sundhedspersonale afsted til Sierra Leone, så de kan hjælpe med at bekæmpe sygdommen. Vores samarbejdspartnere har ønsket, at vi sender et hold på 25 afsted, og det gør vi så. I dag starter holdet deres forberedelser før udsendelse. Det er utroligt vigtigt, at de er godt forberedt, før de tager afsted, da det ikke er nogen nem opgave, de skal på. Men jeg er sikker på, at de vil blive klar til opgaven, og at de vil gøre en stor forskel. Jeg har den største respekt for deres beslutning om at tage af sted”, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Det første hold af dansk sundhedspersonale tog afsted til Sierra Leone d. 17. december, og har nu i nogle uger været i gang med indsatsen.

”Lige i øjeblikket har vi fra dansk side udsendt det første hold sundhedspersonale, der hjælper med at bekæmpe og dæmme op for sygdommen i Sierra Leone. Her yder de en kæmpe indsats under svære forhold. De har valgt at tage væk fra trygheden i Danmark for at hjælpe mennesker i nød, og det skal de have den største anerkendelse og tak for”, siger Nicolai Wammen og tilføjer:

”Også vores udsendte folk fra Beredskabsstyrelsen yder en kæmpe indsats i Sierra Leone. De har bl.a. opbygget lejren, hvor vores sundhedspersonale bor, og de sørger for, at vores og andre landes sundhedspersonale har de mest optimale forhold at bo og arbejde under. Også til dem skal der lyde en stor tak”.

Hold 2 starter d. 13. januar deres missionsforberedende uddannelse på Flyvestation Skalstrup. Her får foretaget de nødvendige vaccinationer. Endvidere får de en række briefinger, inden de den 18. januar rejser til York i England, hvor de påbegynder missionsuddannelse under britisk ledelse sammen med deres irske kolleger.

Efter den nuværende plan vil Hold 2 rejse til Sierra Leone den 27. januar. Her vil de modtage yderligere uddannelse i de lokale forhold, så de er klædt så godt på som overhovedet muligt til at gå i gang med behandlingen af ebola-patienter. De vil bl.a. have et kort forløb sammen med Hold 1, hvor erfaringer vil blive givet videre, inden Hold 1 rejser hjem omkring d. 5. februar.

FAKTA
Den samlede ansættelsesperiode på et hold vil være ca. 12 uger, heraf 2-3 ugers forberedelser i Danmark og England, 6 ugers indsats i Sierra Leone og 3 ugers observationsperiode efter hjemkomsten.

Det er Sundhedsministeriet og Danske Regioner, der har stået for rekrutteringen af sundhedspersonel til det første hold. Der skal sendes flere hold afsted i den kommende tid. Sundhedsministeriet og Danske Regioner forsætter derfor rekrutteringsprocessen.