”Tak for jeres store indsats i Sierra Leone. I har gjort en markant forskel”. Sådan lød nogle af ordene fra forsvarsminister Nicolai Wammen, da han onsdag d. 6. maj 2015 besøgte det sundhedspersonale, der den 26. april returnerede til Danmark efter godt 6 uger i Sierra Leone, hvor de har kæmpet en sej kamp mod ebola-epidemien.

Det tredje hold sundhedspersonale var samlet til evaluering på Slagelse Kaserne, og det var her forsvarsministeren fik lejlighed til at hilse på holdet og takke for indsatsen.

”Takket være jeres ekspertise og ikke mindst jeres vilje til at løse en krævende og langt fra ufarlig opgave, er Danmark i stand til at løfte et internationalt ansvar og give et vigtigt og afgørende bidrag i kampen mod ebola.

I forlod en tryg hverdag for at gøre en markant forskel. I traf et valg, som ville få stor betydning ikke kun for jer selv, men også for jeres familier og pårørende.

I har hjulpet medmennesker ramt af ebola. I har været vidner til menneskelige tragedier og I ved, om nogen, at mange ebola-smittede bukker under. Men I har været med til at sørge for, at de mennesker som taber kampen til ebola, får lindring i den sidste tid. Jeg er fuld af beundring for jeres arbejde”, lød det bl.a. fra forsvarsministeren, der takkede på egne og hele Danmarks vegne.

Inden hold 3 rejste fra Sierra Leone videregav de viden og erfaringer til hold 4, der består af 5 læger, 5 sygeplejersker, 3 bioanalytikere og 1 holdfører. De fortsætter ufortrødent kampen mod ebola frem til juni måned.

FAKTA
Den samlede ansættelsesperiode på et hold er ca. 12 uger, heraf 2-3 ugers forberedelser i Danmark og England, 6 ugers indsats i Sierra Leone og 3 ugers observationsperiode efter hjemkomsten. Forsvarets sundhedstjeneste står for uddannelse og træning af det udsendte sundhedspersonel. Beredskabsstyrelsen forestår indkvarteringen m.v. for det danske personale. Sundhedsholdet skal arbejde i Port Loko ved et ebola behandlingscenter, der ledes af den irske NGO GOAL.