Det første danske træningsbidrag, der blev sendt til Irak i november, vender nu hjem til Danmark. Soldaterne har fuldført deres mission, hvor opgaven lød på at træne og uddanne kurdiske sikkerhedsstyrker sammen med britiske soldater. Forsvaret oplyser, at den kurdiske brigade, som danskerne har været med til at træne, blev beordret til at deltage i forsvaret af Kirkuk få dage før de danske soldaters hjemrejse.

”Der skal lyde en stor ros til de danske soldater for deres indsats med at træne de kurdiske sikkerhedsstyrker. Jeg er sikker på, at vores dygtige soldater med deres træningsbidrag har gjort en forskel for de kurdiske soldaternes mulighed for at bekæmpe terrororganisationen ISIL. Det er vigtigt, at vi hjælper de kurdiske soldater samt de irakiske sikkerhedsstyrker med træning, så de selv bliver bedre i stand til at tage kampen op mod ISIL på landjorden. Kampen mod ISIL kan ikke vindes fra luften alene, så derfor er det vigtigt med uddannelse af de lokale styrker”, siger forsvarsminister Nicolai Wammen.

Dette træningsbidrag på cirka 30 mand var det første Danmark sendte afsted til Irak. Siden har Forsvaret sendt endnu et træningsbidrag afsted. Det er et markant større bidrag, som sammen med amerikanerne skal træne irakiske sikkerhedsstyrker på Al Asad Airbase i det vestlige Irak. Når dette bidrag er fuldtalligt vil det være på cirka 120 mand.

”Det er rigtig positivt, at vi sammen med briterne kom så hurtigt i gang med det første træningsbidrag, så de kurdiske sikkerhedsstyrker nu er bedre rustet i kampen mod terrororganisationen ISIL. Med hjemkomsten af det 30 mand store bidrag, kan Forsvaret så sende flere folk afsted til træningsbidraget med amerikanerne på Al Asad Airbase. Igen viser Forsvaret omstillingsparathed og fleksibilitet, og at vi stiller op, når der er brug for vores dygtige soldater, der har stor erfaring med træningsopgaver”, siger Nicolai Wammen.