De nordiske lande er blevet enige om et nyt nordisk rotationskoncept, som betyder, at de fem lande deles om at udsende og opretholde et transportflybidrag til MINUSMA-operationen i Mali fra 2016 til udgangen af 2018. Foruden de tre nordiske lande, har Portugal og Belgien også valgt at bidrage til den nordiske ordning.

Ordningen indebærer, at hver nation i et halvt år i perioden udsender et C-130 Hercules transportfly og ca. 70 besætningsmedlemmer, sikkerheds- og bevogtningssoldater samt støttemandskab. Bidraget vil operere fra lufthavnsområdet i Bamako.

I øjeblikket er der udsendt et norsk transportflybidrag, som efter planen bliver afløst af Portugal i slutningen af 2016. Dernæst følger et dansk bidrag medio 2017, efterfulgt af Sverige og Belgien.

Rotationsordningen er opstået på et nordisk initiativ i rammen af det nordiske forsvarssamarbejde NORDEFCO, hvor Danmark i 2016 varetager formandskabet. Ordningen er et nyt initiativ ift. FN styrkegenerering og vil kunne understøtte den måde, hvorpå FN opstiller og udsender styrker til fredsbevarende operationer.

Læs mere om Danmarks bidrag til MINUSMA, der blev besluttet af et bredt flertal af Folketingets partier i 2015.