Når forsvarsminister Peter Christensen i dag i Paris møder sine kollegaer fra de andre kernelande i koalitionen mod ISIL, er det blandt andet for at drøfte status for offensiven mod ISIL i millionbyen Mosul i Irak.

”Koalitionen er i gang med at tage Mosul af ISIL’s hænder i Irak. Vores danske F-16 kampfly støtter de irakiske styrker på landjorden i området omkring Mosul og har frem til i går fløjet syv missioner og anvendt 15 bomber til støtte for offensiven, som er i god fremdrift. Men vi skal indstille os på, at kampene i Mosul by kan blive ganske hårde. Generobringen af Mosul vil være en stor symbolsk sejr og et vigtigt skridt mod at give friheden tilbage til det irakiske folk. Men det er afgørende, som vi også skal drøfte på mødet i dag, at vi fra koalitionens side også hjælper til at håndtere den humanitære situation i tiden efter Mosul, hvor vi forventer et stort antal internt fordrevne”, fortæller Peter Christensen fra den franske hovedstad.

Målene for de danske angreb har været ISIL’s kommunikationsfaciliteter, bygninger, køretøjer og faciliteter til fremstilling af improviserede sprængladninger.

På mødet i Paris skal forsvarsministrene også drøfte den mere langsigtede indsats i kampen mod ISIL i Irak og Syrien. Både med fokus på tiden efter en befrielse af Mosul og i et længere perspektiv for at sikre, at den militære kampagne følges op af en stabiliserings- og humanitær indsats.

I koalitionen og blandt de enkelte lande er der bred enighed om, at spørgsmålet om civile tab skal tages meget alvorligt, både i planlægningen og i de konkrete operationer og opfølgningen på disse. Emnet er særligt aktuelt i forbindelse med den igangværende offensiv mod millionbyen Mosul, hvor risikoen for civile tab forventes at være stor, når kampene rykker ind i byområderne med tæt bebyggelse.

Regeringen har netop styrket indsatsen for at stabilisere Syrien og Irak med en ny regional stabiliseringspakke på over 300 millioner kroner for perioden 2016-2018. Forsvarsministeriets bidrag i programmet går til at støtte identifikation og fjernelse af ikke-detoneret ammunition og improviserede sprængladninger gennem United Nations Mine Action Service (UNMAS) i Irak.