Sikkerheden i store dele af Afghanistan er udfordret, og fremtiden for det afghanske folk fortsat uvis. Derfor er det afgørende, at NATO fortsat understøtter den afghanske regering i dets bestræbelser på at sikre en positiv udvikling i landet. Og det er også vigtigt, at Danmark fortsat støtter de afghanske sikkerhedsstyrker med træning og rådgivning – lød budskabet fra Claus Hjort Frederiksen, da han som forsvarsminister besøgte de udsendte soldater i Kabul i går.

Claus Hjort Frederiksen brugte turen til at danne sig et billede af situationen i landet og ved det danske styrkebidrag. Og det var en stolt forsvarsminister, der mødte de udsendte soldater i Afghanistan:

”Selvom sikkerhedssituationen i dele af Afghanistan er skrøbelig, og usikkerheden omkring, hvad en mulig fredsproces vil medføre, er stor, har det været opløftende for mig at opleve den forskel, som NATO og de danske soldater har gjort og stadigvæk gør,” sagde Claus Hjort Frederiksen. ”De danske soldater bidrager lige nu til NATO’s rådgivning og træning af de afghanske sikkerhedsstyrker. Det er en grundlæggende forudsætning for den afghanske regerings bestræbelser på at opbygge et bæredygtigt samfund.”

Det nuværende danske bidrag til NATO’s mission i Afghanistan, Resolute Support, er aktuelt på ca. 155 soldater. De danske soldater bidrager til træning, støtte og rådgivning af de afghanske sikkerhedsstyrker i og omkring den afghanske hovedstad Kabul.

”Jeg ved, hvor stor og vigtig en indsats vores danske udsendte yder rundt omkring i verdens brændpunkter – også i Afghanistan. Jeg er derfor glad for muligheden for selv at overbringe soldaterne min store tak for deres professionelle og dedikerede indsats hernede, ” forklarede Claus Hjort Frederiksen og fortsatte: ”Det er med stor respekt for de danske mænd og kvinder her i Afghanistan, at jeg tager hjem med en masse gode og brugbare oplevelser i bagagen.”

Udover at møde de danske soldater i Afghanistan havde forsvarsministeren under besøget lejlighed til at mødes med bl.a. NATO’s militære chef i landet, den amerikanske general Miller, og NATO’s øverste civile repræsentant, ambassadør Zimmermann. På disse møder blev Claus Hjort Frederiksen opdateret på den aktuelle politiske og sikkerhedsmæssige situation i landet og havde lejlighed til at drøfte de igangværende fredsforhandlinger

”Der er ikke noget alternativ til en fortsat militær tilstedeværelse. Risikoen er, at Afghanistan vender tilbage som terrorrede, totalt kaos og stigende flygtningestrømme,” fastslog Claus Hjort Frederiksen.