Forsvarsministermødet er et vigtigt skridt i forbindelse med forberedelserne af NATO-topmødet i Riga den 28.-29. november 2006.

 

Et hovedemne på mødet er Alliancens operation i Afghanistan (ISAF). I den forbindelse mødes NATO-landene med de lande uden for NATO, som bidrager til ISAF-operationen. Den afghanske forsvarsminister Abdul Rahim Wardak vil ligeledes deltage i dette møde.

Herudover vil NATO’s forsvarsministre bl.a. også drøfte NATO’s operation i Kosovo og NATO’s træningsmission i Irak. Danmark deltager aktivt i NATO’s operationer og støtter NATO’s vigtige arbejde for at sikre stabilitet i konfliktområder.

 

Et andet hovedemne på mødet er Alliancens transformation og kapacitetsudvikling. Danmark har aktivt arbejdet for at fremme omstillingen af såvel NATO som de nationale forsvar med henblik på styrkelse af Alliance-landenes evne til at deployere styrker til internationale operationer.

 

Et område, som på mødet vil have dansk prioritet, er arbejdet med at styrke Alliancens evne til samtænkning, dvs. koordination mellem civile og militære aktører involveret i en operation. På baggrund af dansk pres for at fastholde emnet på dagsorden, er der blandt NATO-landene en stigende forståelse for vigtigheden af emnet.

 

I forbindelse med NATO-forsvarsministermødet afholdes endvidere forsvarsministermøder i NATO-Ukraine Rådet og i EAPC (Euro-Atlantic Partnership Council).

 

Orientering til redaktionerne:
Pressen får mulighed for at mødes med forsvarsministeren under mødet, torsdag den 8. juni kl. 14.45-15.15.