Et nyt eksperthold fra Beredskabsstyrelsen og forsvaret er på vej til Libanon for at afløse det hold på tre personer, som siden den 6. august har støttet de libanesiske myndigheder i forbindelse med den omfattende olieforurening langs Libanons kyst.

Det sidste hold forventes, på nuværende tidspunkt at komme hjem i begyndelsen af september måned, der er dog mulighed for forlængelse af missionen til medio september, hvis situationen påkræver dette.

 

Beredskabsstyrelsen og forsvaret udsendte efter anmodning fra EU-Kommissionen den 6. august 2006 et eksperthold til Libanon for at danne sig overblik over en omfattende olieforurening, der indtraf efter en israelsk bombning af et kraftværk i juli 2006.

Ved bombningen opstod der i brand i flere depottanke, og ca. 10.000 til 15.000 tons mellemtung til tung fuelolie løb ud i Middelhavet langs hele Libanons kyst. Til sammenligning var der ca. 1680 ton fuelolie i den kinesiske bulkcarrier Fu Shan Hai, der sank ved Bornholm i Østersøen i 2003.


Det danske eksperthold har været med til at udforme en oprydningsplan samt uddannelsesplaner for den lokale indsats i samarbejde med de libanesiske myndigheder.

 

Ekspertholdet er sammensat af to medarbejdere fra Beredskabsstyrelsen, der har ekspertise i olieforureningen til lands, og en medarbejder fra forsvaret - søværnet, der har ekspertise i olieforurening til søs. Holdet er netop blevet udskiftet.

Det nye hold skal støtte de libanesiske myndigheder i at lede og organisere indsatsen. Desuden skal holdet videreføre rådgivningen af lokale myndigheder i forbindelse med træning af frivilligt, lokalt indsatspersonel.

 

Beredskabsstyrelsen har desuden udsendt en ekspert til EU's ekspertteam i Beirut, der medvirker til koordination af hele den humanitære indsats fra EU i henholdsvis Libanon og på Cypern. Eksperten blev udsendt den 7. august og forventes at komme hjem til Danmark den 18. august.