Forsvarsminister Søren Gade, Margrethe Vestager (R), Søren Espersen (DF), Jeppe Kofoed (S) og Inger Støjberg (V) er i disse dage på besøg hos de danske soldater i Helmand-provinsen og Kandahar. Delegationen har haft møder med distriktsguvernøren, borgmesteren samt lederen af et kvindecenter i byen Gereshk, hvor mange af de danske soldater er indsat.

 

Under besøget har delegationen besøgt Camp Bastion, den fremskudte operationsbase Price samt Armadillo, hvor delegationen overnattede.

 

Turen har givet deltagerne et førstehåndsindtryk indtryk af de vilkår, soldaterne lever og arbejder under, ligesom de har haft lejlighed til at tale med soldaterne om deres oplevelser og takke dem for deres indsats. Delegationen har oplevet, hvordan soldaternes indsats bidrager til den overordnede civile indsats og genopbygning i Helmand, og har fået mulighed for at drøfte indsatsen med de lokale afghanske myndigheder. 

 

Der er for tiden cirka 700 danske soldater ved NATO’s International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan, hvoraf hovedparten - omkring 650 – befinder sig i og omkring byen Gereshk i Helmand provinsen i det sydlige Afghanistan.

 

Soldaterne har til opgave at assistere de lokale myndigheder i Helmand-provinsen i udbredelsen af deres autoritet til hele provinsen samt støtte opbygningen af myndighedernes kapacitet til myndighedsudøvelse.  Overordnet set skal alle operationerne bidrage direkte til at understøtte stabilisering og udvikling af provinsen civilt, politisk, økonomisk og socialt. Indsatsen sker derfor i tæt samarbejde med de lokale afghanske myndigheder samt Udenrigsministeriets civilrådgivere.