Danmark er i perioden 6.-10. juni 2011 vært for et møde i NATO’s Research and Technology Organization i Eigtveds Pakhus i København. Panelets arbejde er meget fokuseret på beskyttelse mod improviserede sprængladninger (IED) samt bedre og mere nøjagtig opdagelse og identifikation af disse. I den forbindelse åbnede forsvarsminister Gitte Lillelund Bech konferencens første dag.

”Den største trussel mod vores soldater i Afghanistan er improviserede sprængladninger, også kaldet vejsidebomber. I forbindelse med forsvarsforliget 2010-2014 iværksatte forsvaret netop en række tiltag, som skal være med til at øge sikkerheden og beskyttelsen af danske, udsendte soldater. Derfor glæder det mig at åbne denne vigtige NATO konference i København, hvis debatter, vidensudveksling og netværk yderligere vil styrke Danmarks og vores allieredes muligheder for at imødegå improviserede sprængladninger,” siger Gitte Lillelund Bech.

NATO besluttede i begyndelsen af 2010 at gøre kampen mod vejsidebomberne til et særligt indsatsområde i Afghanistan. Derfor afsatte den danske regering i 2010 1 million Euro til en speciel NATO fond, der skal styrke indsatsen mod improviserede sprængladninger. Fonden er med til at finansiere udviklingen af nye redskaber og metoder til, hvordan man kan identificere vejsidebomberne, inden de rammer soldaterne. Investeringerne har allerede båret frugt idet flere tiltag for beskyttelse af den enkelte soldat er blevet søsat i løbet af det seneste års tid. Også på forskningssiden er der synligt bevis for, at der arbejdes intensivt på at imødegå de dødelige vejsidebomber.

”Det at Dr. Ernst Krogager fra Forsvarets Materieltjeneste, som også er formand for dagens konference, i år bliver tildelt NATO’s højeste videnskabelige udmærkelse i form af ’Von Kármán’ medaljen, er et synligt bevis på, at dansk forsvar tager udfordringerne med vejsidebomber alvorligt. Dr. Krogagers arbejde og dagens konference fortjener både opbakning og anerkendelse. Når alt kommer til alt handler det jo i sidste ende om at beskytte vores soldater på bedst mulige måde,” udtaler Gitte Lillelund Bech.