[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriet]

Danmark skal efter planen overtage lederskabet for NATO’s træning af irakiske sikkerhedsstyrker senere på året. Og netop den mission kan være afgørende for, at den internationale indsats mod terrorisme i Irak kommer tilbage til sporet.

”Irak må ikke igen blive et arnested for terror. Så kampen mod Islamisk Stat og andre terrorgrupper skal fortsætte. NATO kan være svaret på, hvordan vi kan få indsatsen tilbage på sporet, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Opgavens betydning er blevet understreget af den voldsomme udvikling i Mellemøsten, der kulminerede med Irans missilangreb base med danske soldater natten til den 8. januar.

”Irans kraftige angreb mod vores base i Irak gjorde stærkt indtryk og er et tydeligt eksempel på, hvor uforudsigelig sikkerhedssituationen er i Mellemøsten. På møderne i dag og i morgen skal vi sikre, at træningen af irakiske soldater genoptages under NATO’s ansvar - og at irakerne siger ja til det. Jeg vil understrege over for mine ministerkollegaer i NATO, at Danmark er klar til at løfte den store opgave, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Irans angreb med ballistiske missiler mod Al Asad-basen understreget vigtigheden af, at NATO har et værn mod den type kraftige missilangreb.

”Irans missilangreb var første gang, at en fremmed statsmagt tog højteknologiske og moderne våben i brug mod danske soldater. Det kalder selvsagt på refleksion. Jeg vil derfor lægge fornyet vægt på vigtigheden af, at NATO opbygger et missilforsvar. For angrebet var ikke kun voldsomt. Det var også et udtryk for en ny verdensorden,” siger Trine Bramsen.

Øvrig dagsorden
Under det todages ministermøde i Bruxelles skal NATO’s forsvarsministre også diskutere en række andre emner, herunder NATO’s afskrækkelses- og forsvarsprofil. På dagsordenen er desuden et styrket samarbejde med vigtige partnere som EU, Sverige og Finland.

”NATO er hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik og er sammen med USA afgørende for dansk sikkerhed. Med en verden i forandring og nye trusler og udfordringer er det vigtigt at vi står sammen i NATO – og det gør vi,” siger forsvarsministeren.