[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriet]

Regeringen har styrket den politiske dialog med Selvstyret. Ikke mindst når det kommer til forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål står Danmark og Grønland overfor store opgaver og opbygning de kommende år. Det kræver en tæt koordination.

Det danske forsvar har i dag en lang række vigtige opgaver i Grønland. Det ændrede trusselsbillede og den stigende interesse for Arktis betyder at forsvars- og sikkerhedspolitikken styrkes yderligere.

Det er baggrunden for forsvarsminister Trine Bramsens besøg torsdag og fredag

Trine Bramsen siger:

”Der er grund til at have stort fokus på de sikkerhedspolitiske udfordringer i Arktis. Der er store og mange interesser i spil. Det understreger behovet for øget prioritering af Forsvarets opgaveløsning i Arktis og at vi holder fast i det tætte og tillidsfulde samarbejde med Selvstyret. I forbindelse med den kommende kapacitetspakke, der skal styrke indsatsen i Arktis er det selvsagt afgørende at alle relevante interessenter inddrages – også tidligt i processen.”

I løbet af turen kommer forsvarsministeren til Nuuk og Kangerlussuaq og mødes med blandt andre naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender og Energi, Steen Lynge.

Derudover besøger hun Arktisk Kommando og inspektionsfartøjet Knud Rasmussen. Endelig mødes hun med grønlandske veteraner og er med til at indvie et nyt sekretariat for InterForce.

Forsvaret hævder i dag Kongerigets suverænitet i og omkring Grønland og gennemfører livsvigtige eftersøgnings- og redningsaktioner til havs. I en række konkrete tilfælde har Forsvaret og beredskabet ydet afgørende hjælp – blandt andet i forbindelse med tsunamien i 2017 og naturbranden sidste sommer i Vestgrønland.