[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriet]

I dag på UN Peacekeepers’ Day hædres alle, der har gjort tjeneste i FN’s fredsbevarende missioner. Fejring sker på datoen for iværksættelsen af FN’s første fredsbevarende mission i 1948. Særligt er der fokus på at mindes de mere end 3900 mennesker, der har mistet livet i FN’s tjeneste siden 1948. I Danmark er der en ceremoni på Kastellet, hvor forsvarsministeren og forsvarschefen lægger en krans ved Monumentet for Danmarks Internationale Indsats efter 1948.

”I dag hædrer vi de soldater, der er med til at styrke sikkerhed og konfliktforebyggelse i FN’s fredsbevarende missioner. Siden 1948 har vi leveret markante bidrag til FN’s missioner, og det skal vi forsat gøre. Vores bidrag er med til at sikre fred og stabilitet ude i verden - en forudsætning for tryghed herhjemme”, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Mere end 50.000 danske soldater har været udsendt til FN’s fredsbevarende missioner siden 1948. Den første mission var UNTSO i Melleøsten. Siden har danske soldater været udsendt til bl.a. UNFICYP på Cypern, UNPROFOR på Balkan, UNIFIL i Libanon og UNMISS i Sydsudan.

Danmark har i dag ca. 80 udsendte i FN’s missioner bl.a. MINUSMA (Sahel-regionen) og UNTSO (Mellemøsten).