[Oprindeligt publiceret af Forsvarsministeriet]

Det unikke havmiljø omkring Grønland er nu sikret en bedre beskyttelse, efter at en aftale om tættere samarbejde mellem danske og grønlandske myndigheder er kommet på plads.

Aftalen betyder, at der samarbejdes om anvendelsen af de fælles ressourcer til forureningsbekæmpelse, som Forsvaret har og Grønlands Selvstyre besidder gennem det selvstyreejede Greenland Oil Spill Response A/S.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

”Beskyttelse af havmiljøet er uhyre vigtigt. Ikke mindst når det gælder den unikke natur omkring Grønland. Det er vores ansvar at sikre, at vi efterlader naturen i god stand. Med den her aftale kommer værdien af det tætte samarbejde mellem Grønland og Danmark til udtryk. Med brug af vores fælles viden og ressourcer når vi længere”.

Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi, Forskning og Arbejdsmarked, Jess Svane, siger:

”Jeg er meget tilfreds med den nye samarbejdsaftale mellem Forsvaret og Selvstyret. Aftalen betyder, at man nu udnytter det udstyr og de kapaciteter, som Greenland Oil Spill Response A/S besidder på en god måde til det fælles bedste. Havmiljøet og beskyttelsen af vores natur er altid en topprioritet for Naalakkersuisut.”

I praksis er der tale om, at der gives adgang til hinandens forureningsbekæmpelsesmateriel, fælles opbevaring, rådgivning, øvelser med mere. Eksempelvis vil Forsvaret opbevare udstyr ved Greenland Oil Spill Response til bekæmpelse af olieforurening i farvandene ved Grønland, og Grønlands Selvstyre vil kunne trække på Forsvarets enheder og ekspertise.

Samarbejdsaftalen ændrer ikke på ansvarsfordelingen mellem Grønland og Danmark, men den er et udtryk for et fælles ønske om at passe bedst muligt på havmiljøet ved Grønland.