fly er af typen Pipestrel Velis Electro.

Elfly af typen Pipestrel Velis Electro. Foto: Pipestrel.

Der er tale om to enmotors fly, der kan rumme to personer.

 

I første omgang skal potentialet for de eldrevne fly afprøves i en toårig forsøgsperiode.

 

Forsvarsministeriet har netop lanceret en grøn handleplan, der sætter fokus på den grønne omstilling på hele Forsvarsministeriets område.

 

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

- Der påhviler alle et ansvar for at bidrage til klimaomstillingen. Det gælder også forsvarsområdet. Derfor har vi besluttet at anskaffe elektriske fly til vores luftmilitære område. De elektriske fly skal blandt andet bruges til træninger. Erfaringerne vil være væsentlige for fremtidens materielanskaffelser på forsvarsområdet.

Formålet med de elektriske fly er at afprøve potentialet med eldrevne fly og indhente erfaringer med blandt andet lademuligheder og batteriteknologi.

 

De nye fly er af typen Pipestrel Velis Electro, der produceres af det slovenske firma Pipestrel og leases af det franske firma Green Aerolease. Flyet er 100 procent emissionsfrit og meget støjsvagt. Lyden på 60 dB svarer cirka til en samtale mellem to personer.

 

De eldrevne fly skal supplere Forsvarets nuværende træningsfly, Saab T-17 Supporter, der bruges til skoleflyvning og vedligeholdende træningsflyvning.

 

Flyene forventes leveret i efteråret 2021.