Landets kommuner spiller en vigtig rolle i den danske veteranindsats. Selvom langt de fleste veteraner vender styrket hjem fra en udsendelse og er en gevinst på arbejdsmarkedet og i lokalsamfundet – så er der også veteraner, som har brug for hjælp, enten umiddelbart efter en udsendelse eller senere i livet. Og her er den kommunale støtte af afgørende vigtighed for de skadede veteraner og deres familier.

 

Derfor har forsvarsminister Trine Bramsen besluttet at indstifte prisen ”Årets Veterankommune”, som skal styrke og synliggøre kommunernes vigtige veteranindsats.

 

”Ofte er kommunen den første, veteranen møder, og det er kommunen, som hjælper veteraner tilbage til hverdagen og arbejdsmarkedet. Den vigtige indsats ønsker jeg at anerkende og fremhæve med prisen som ”Årets Veterankommune”,” siger forsvarsminister Trine Bramsen.

 

”Prisen er en anerkendelse af den kommune, som yder en særlig støtte til de veteranerne – og som har politisk fokus på området. Samtidigt vil jeg med prisen også styrke dialogen med kommunerne om deres ansvar for veteranerne. Der er ingen tvivl om, at viden og forståelse for området er helt afgørende for en stærk, kommunal veteranindsats.”

 

Indstil en kommune nu – sådan gør du

Alle kommuner i rigsfællesskabet kan indstilles til prisen. Det er kommunen selv, som indstiller. Der er åbnet for indstillinger fra i dag og frem til d. 10. juli 2021. Prisen uddeles i midten af august. Har du spørgsmål, kan du kontakte Forsvarsministeriet på fmn@fmn.dk eller Veterancentret på vetc-myn@mil.dk.

 

 

Prisen en skulptur udarbejdet af veteraner og erhvervsskoleelever

Vinderen af ”Årets Veterankommune” modtager en skulptur, som kan stå som et synligt bevis på kommunens stærke veteranindsats.

 

Skulpturen er skabt gennem et samarbejde mellem veteraner og erhvervsskoleelever fra Syddansk Erhvervsskole. Skulpturen er udført af metal fra en pansret mandskabsvogn, der har tjent i internationale missioner og skal fungere som vandrepokal, der vil gå videre til det kommende års prismodtager.

 

”Årets Veterankommune” er del af styrket veteranindsats

Selvom veteranindsatsen har udviklet sig meget de seneste 10 år, er der stadig områder, som fortsat skal styrkes og forbedres. Derfor har et bredt flertal i Folketinget sidste år blandt andet vedtaget en styrkelse af veteranindsatsen med 50 mio. kroner, ligesom der blev etableret et center til støtte for veteranfamilier og en wildcard-ordning til PTSD-ramte veteraner på førtidspension. Prisen som ”Årets Veterankommune” er ligeledes et vigtigt led i den styrkede veteranindsats.

 

Over 60.000 veteraner har været udsendt og ydet en særlig indsats for Danmark.