Et dansk Hercules-fly er her til aften landet i Islamabad efter at have løftet over 100 personer ud af Kabul. Flyvningen er den sidste ud af Afghanistan efter den 15. august, hvor det kl. 12.36 blev besluttet at sætte Forsvarets fly ind. Det skete da den civile flytrafik stoppede som følge af Talibans indtog i Kabul og det deraf følgende kaos i lufthavnen.

Blandt de mere end 1000 evakuerede med de to danske Hercules-fly er der lokalansatte ved den danske ambassade i Kabul samt deres familier, tidligere tolke, der har samarbejdet med danske soldater, danske statsborgere samt evakuerede fra en række allierede lande.

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:

”Jeg kan bekræfte, at Forsvarets Hercules-fly har gennemført sin sidste flyvning med evakuerede fra Afghanistan. Denne gang med cirka 90 personer fra de danske lister samt danske soldater og diplomater. Dermed er over 1000 personer blevet evakueret fra Kabul af danske fly. Det er en imponerende faglig og menneskelig indsats som vores soldater og øvrige udsendte har ydet. Danmark var hurtigt på jorden i Kabul – og det har gjort, at vi både har kunnet hjælpe dem fra de danske lister – og har hjulpet allierede. Tak til alle der har medvirket.”

Afslutningen af de danske flyvninger sker på baggrund af Forsvarets klare indstilling. Stigningen i trussel og risiko omkring lufthavnen samt antallet af evakueringer, har været afgørende for beslutningen om at afslutte operationen.

Fra dansk side blev der allerede lørdag den 14. august truffet beslutning om at sende danske militærfly tæt på regionen. Det muliggjorde evakueringerne fra søndag den 15. august. Evakueringerne har varet i 10 dage.