Danske soldater i Letland i forbindelse med Transfer of Authority (ToA) og velkomstceremoni for det danske styrkebidrag til Letland.

Danske soldater i Letland i forbindelse med Transfer of Authority (ToA) og velkomstceremoni for det danske styrkebidrag til Letland. Foto: Forsvarsministeriet.

”Danmark viser en historisk vilje til at tage ansvar. Det gælder både i Ukraine og i Østersø-regionen. Det er helt centralt. Danmark bidrager markant til at styrke NATO. Det skal ingen være i tvivl om. Vi leverer de kapaciteter, som NATO efterspørger. Og vi er klar til at bidrage og rykke hurtigt ud, når der er brug for os. Danmark er et kerneland i NATO,” siger forsvarsminister Morten Bødskov.

 

Danmark har aldrig haft så mange soldater og enheder aktiveret i NATO-operationer, som tilfældet er nu. 

 

Blandt andet er en dansk kampbataljon på 800 mand udsendt til Letland. Kampbataljonen indgår i en lettisk brigade, som en del af NATOs afskrækkelse af Rusland fra at angribe NATOs territorium.

 

Danmark har sendt 225 soldater til NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Estland, og bidrager aktivt til NATO’s hovedkvarterer i Polen og Letland. Danmark bidrager også andre steder i verden, herunder i Irak og Kosovo. Samtidig vil danske F16-fly til august deltage i NATO Air Policing-operationer i luftrummet omkring Island. Alt dette sker for at støtte NATO’s indsats for at afskrække Rusland samt stabilisere nærområdet. Det handler ikke om at true Rusland, men om at beskytte NATO’s territorium. Samtidig bakker Danmark aktivt op om Ukraine, herunder med donation af våben.