Forsvarsminister Morten Bødskov med sin ukrainske kollega Oleksii Reznikov i Kyiv. Foto: Forsvarsministeriet.

Forsvarsminister Morten Bødskov med sin ukrainske kollega Oleksii Reznikov i Kyiv. Foto: Forsvarsministeriet.

Minerydning, træning af ukrainske soldater og en fond til finansiering af køb og produktion af våben til Ukraine. Det er nogle af de konkrete initiativer som donorlandene er blevet enige om i forlængelse af donor-konferencen i København i august, og som blev bekræftet på dagens opfølgende konference i Kyiv. 

 

”Ukrainernes kamp mod Putins Rusland er en kamp på vegne af alle frie, demokratiske lande. Den må og skal vi støtte op om, og derfor er jeg glad for, at min kollega Oleksii Reznikov og jeg her i Kyiv har kunne afholde et opfølgningsmøde med donorlandene. Der er fortsat brug for langsigtet og kontinuerlig støtte til ukrainerne,” siger forsvarsminister Morten Bødskov. 

 

Dagens møde mellem de 29 donorlandene blev afholdt virtuelt, men forsvarsminister Morten Bødskov sad sammen med sin ukrainske kollega Oleksii Reznikov i Kyiv og besøget i den ukrainske hovedstad har gjort indtryk på Bødskov.

 

”Det er min første tur til Kyiv i dag. Det er meget overvældende at være her og på nært hold opleve det mod og den tapperhed, som den ukrainske befolkning udviser hver dag. Krigen i Ukraine har desværre vist sig at blive langstrakt, og det er derfor afgørende, at vi fra dansk side gør, hvad vi kan for at støtte Ukraine,” siger Morten Bødskov.

 

På donorkonferencen i København, som Danmark var værter for sammen med Ukraine og Storbritannien, forpligtede de 29 deltagende lande sig til donationer for cirka 11 mia. kroner, som bl.a. skal bruges til køb og produktion af våben og udstyr til Ukraine. 

 

Fra dansk side har man bl.a. tilbudt træning af ukrainske soldater og hjælp med minerydning i det krigshærgede land.    

 

”Mange lande har allerede givet store beløb og Danmarks samlede våben- og militærdonationer har allerede oversteget 3 mia. kroner. Men der er brug for langsigtede og kontinuerlige donationer. Derfor er det positivt, at vi haft mulighed for at mødes igen i dag og bekræfte aftalen fra København. Der er ingen tvivl om, at vores støtte er afgørende for ukrainernes kamp,” siger Morten Bødskov.