Epishuttle EH101 redningshelikopter

Epishuttle EH101 redningshelikopter. Foto: Forsvarsgalleriet.

Siden afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet sidste år er det blevet muligt for Danmark at bidrage til EU's militære operationer.   

 

I dag er Det Udenrigspolitiske Nævn blevet orienteret om, at Danmark vil bidrage med et helikopterlægebidrag til EU’s militære operation Althea i Bosnien-Hercegovina. Beslutningen om at genudsende det danske bidrag sker på baggrund af en anmodning af EU.

 

”Danmark har efter afskaffelsen af EU-forsvarsforbeholdet en historisk mulighed for at bidrage med kapaciteter til militære EU-operationer. Det gør vi nu igen med et helikopterlægebidrag til EU’s operation i Bosnien-Hercegovina. Med bidraget viser Danmark, at vi er klar til at tage ansvar for europæisk sikkerhed, og at forsvarets kapaciteter er værdsatte og efterspurgte. Regeringen afsøger løbende mulighederne for yderligere bidrag til EU’s missioner og operationer”, siger forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen.

 

”De interne spændinger i det nordlige Bosnien-Hercegovina er fortsat bekymrende. De er kun blevet værre som følge af Ruslands invasion af Ukraine. Vores helikopterlægebidrag er et mindre, men værdsat bidrag til Operation Althea, som viser, at vi står sammen med vores europæiske partnere om at fremme fred og stabilitet i EU’s nærområde,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

Sidste år var helikopterlægebidraget udsendt fra 15. oktober til 20. december til samme operation.

 

Fakta
I 2004 afløste EU’s militære Operation Althea den tidligere NATO operation i Bosnien-Hercegovina, Stabilization Force (SFOR). Operation Althea har til formål at gennemføre implementering af de militære aspekter af Dayton-fredsaftalen fra 1995, kapacitetsopbygge styrker i Bosnien-Herzegovina samt bidrage til opretholdelsen af en stabil sikkerhedssituation i Bosnien-Herzegovina. Pr. 26. januar 2023 var der udsendt ca. 900 personer til Operation Althea.