Leopard 1 kampvogn på feltøvelse COLD GROUSE 98

Leopard 1 kampvogn. Foto: Forsvarsgalleriet.

I foråret indgik Danmark sammen med Tyskland og Holland et samarbejde om at donere mindst 100 Leopard 1 kampvogne til Ukraine. Forventningen var, at man kunne levere de første kampvogne til ukrainerne i løbet af foråret. I dag har fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen orienteret forligskredsen om, at den tidsplan er skredet.

 

”Det er selvsagt beklageligt, at vi ikke har kunne levere det forventede antal Leopard 1 kampvogne til Ukraine. Det er en stor og vigtig donation, men i forbindelse med renoveringen af kampvognene er de to producenter stødt på en række tekniske udfordringer med bl.a. kanontårnene, som desværre betyder, at vi lige nu kun har kampvogne til uddannelsesdelen”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

De første renoverede kampvogne skulle have været klar i løbet af april måned, således at det første uddannelsesmodul kunne starte planmæssigt ved udgangen af april.

 

Der har dog været forsinkelser på levering af de renoverede tårne, hvilket samlet set har betydet at der ikke var et tilstrækkelig antal renoverede kampvogne til rådighed ved første uddannelsesmoduls start.

 

Leveringsudfordringer af kampvogne har betydet, at tyskerne beholder et minimumsantal af kampvogne i en rådighedspulje til næste uddannelsesmodul, hvilket har forsinket de første leverancer af kampvogne til Ukraine.

 

Det er forventningen, at man kan sende de første kampvogne afsted i løbet af juli måned.

 

”I koordination med det tyske forsvarsministerium har vi undersøgt forholdene og her har det vist sig, at der har været kvalitetsmæssige udfordringer med kampvognene. Det er forventningen, at efterfølgende leverancer har en bedre kvalitet. Det er helt afgørende, at vi får kampvognene afsted til Ukraine, så de kan støtte ukrainerne i deres kamp mod Putins Rusland,” siger Troels Lund Poulsen.