Forsvarsministeriet har indgået købsaftale om ejendommen ’Krudten’ i Elling, der skal danne rammen om fremtidig ammunitionsproduktion i Danmark

Foto: Forsvarsministeriet.

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har indgået en købsaftale med konsortiet Krudten Erhvervspark A/S om ejendommen ’Krudten’ i Elling, hvor der tidligere er blevet produceret ammunition til Forsvaret. Pres på produktionslinjerne og krigen i Ukraine gør at behovet for dansk produktion er blevet presserende. 

 

- Jeg er glad for, at Forsvarets Ejendomsstyrelse (FES) nu har indgået en købsaftale om at overtage Krudten Erhvervspark. Ruslands invasion af Ukraine, der nu har varet halvandet år, har sat ammunitionsproduktionen i Europa under voldsomt pres. Den kritiske situation har tydeliggjort behovet for, at vi genetablerer ammunitionsproduktionen i Danmark. Det tager vi nu det første skridt til med erhvervelsen af faciliteterne i Elling. Ammunitionsforsyning er af national sikkerhedsinteresse, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

Derfor glæder det mig meget, at Forsvarets Ejendomsstyrelse har indgået en købsaftale, der skal genetablere dansk ammunitions­produktion.

 

I foråret besluttede EU’s forsvars- og udenrigsministre at iværksætte en række initiativer, der både skal støtte Ukraine med ammunition på den korte, men også styrke den europæiske forsvarsindustri – herunder ammunitionsproduktionen – generelt og på den lange bane.

 

Danmark samarbejder allerede med en række europæiske lande om donationer af ammunition til Ukraine senest med et dansk bidrag på 100 mio. kr. til en fællesdonation artilleriammunition. I fremtiden skal der også produceres ammunition i Danmark.

 

– Ammunitionsproduktionen i Europa er hårdt presset, og vi bør også i Danmark forsøge at finde løsninger til at bidrage, hvor vi kan med afsæt i danske behov. Jeg vil gerne understrege, at det kommer til at tage tid, inden vi er klar med produktionen, men derfor er det også godt, at vi nu kommer i gang med arbejdet, siger forsvarsminister Troels lund Poulsen.

 

Erhvervelsen af ejendommen ’Krudten’ har løbende været drøftet med partierne i forsvarsforligskredsen.

 

FAKTA

Krudten Erhvervspark A/S i Elling

Fabrikken i Elling i Nordjylland blev oprindelig etableret i 1676 som Danmarks eneste producent af ammunition. Produktionen fortsatte frem til 1968, og i 2008 solgte Forsvaret ejendommen.