Donationspakke til Ukraine

Illustration Forsvarsministeriet.

Højt efterspurgte luftforsvarsmissiler, anden ammunition, køretøjer til bomberobotter og midler til EU-fællesindkøb af artilleriammunition. Det er nogle af elementerne i den donationspakke til Ukraine, som regeringen i dag har rådført sig med Udenrigspolitisk Nævn om.

 

”Det er helt afgørende, at vi fortsætter vores støtte til Ukraine. Det her er en stor og vigtig donation, som vi bl.a. har sammensat på baggrund af Ukraines ønsker og behov, og som skal understøtte Ukraines igangværende forsvarskamp mod de russiske invasionstropper”, siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen.

 

”Ukraines behov for støtte er fortsat stort. Dagens donationspakke sender et vigtigt signal om, at Danmark står ved Ukraines side, så længe det er nødvendigt. Jeg er glad for, at vi også i regi af EU i fællesskab indkøber artilleriammunition og donerer til Ukraine, som er helt nødvendig for Ukraines frihedskamp. Afskaffelsen af forsvarsforbeholdet giver mening – Danmark er stærkest sammen med vores allierede og tætte partnere,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

 

Donationspakken har en samlet værdi på cirka 1,3 mia. kroner og er sammensat på baggrund af Ukraines behov og anmodninger, dialog med internationale samarbejdspartnere og Forsvarets militærfaglige anbefalinger.

 

Donationerne kommer i forlængelse af de fællesdonationer, som Troels Lund Poulsen præsenterede i forrige uge i forbindelse med JEF-mødet i Amsterdam og UDCG-mødet i Bruxelles.

 

”Med den her donation afsætter vi bl.a. 300 mio. kroner til EU-fællesindkøb af artilleriammunition til Ukraine. Det internationale samarbejde er helt afgørende for den kontinuerlige støtte til ukrainernes frihedskamp. Det ser desværre ud til, at krigen trækker ud og med de mange donationer, sender vi og vores allierede et stærkt signal om, at vi støtter ukrainerne på den lange bane”, siger Troels Lund Poulsen.

 

Donationspakken finansieres inden for Ukrainefonden, med forbehold for Finansudvalgets efterfølgende endelige tilslutning.