Danmark tiltræder et multinationalt samarbejde, der skal styrke rumbaseret overvågning og efterretning. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen underskriver aftalen under NATO-topmødet i Washington D.C.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen ses her sammen med den ukrainske forsvarsminister Rustem Umerov i forbindelse med NATO-topmødet Washington D.C. 

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen tog i foråret initiativ til, at Danmark i samarbejde med Ukraine placerer ordrer direkte hos den ukrainske forsvarsindustri. Det er et paradigmeskifte i donationsindsatsen og skal sikre en hurtigere og mere effektiv militær støtte ved frontlinjen i Ukraine. 

Den første donation af 18 stk. Bohdana-artilleripjecer finansieret af Danmark forventes leveret inden for de kommende måneder. 

”Da jeg i foråret var i Ukraine for at besøge en række forsvarsindustri­virksomheder i Kyiv, blev jeg overbevist om mulighederne for at støtte Ukraine gennem anskaffelser direkte via den ukrainske forsvarsindustri. På den måde sikrer vi, at det materiel, som ukrainerne efterspørger ved fronten, kan produceres og leveres tæt på. Det giver nogle åbenlyse logistiske fordele samtidig med, at vi bidrager til at opbygge forsvarsindustrien i Ukraine. Her spiller ukrainsk producerede artilleripjecer en central rolle som pilotprojekt”, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen. 

Den danske donation er givet på baggrund af en formel anbefaling fra det ukrainske Forsvarsministerium og Ministeriet for Strategisk Industri. 

Under et besøg i Ukraine tidligere på året underskrev forsvarsminister Troels Lund Poulsen en hensigtserklæring om, at fremtidige danske donationer kan finansiere donationer direkte fra den ukrainske forsvarsindustri. I juni blev en formel samarbejdsaftale mellem Danmark og Ukraine indgået, og aftalen om indkøb af ukrainsk-producerede artilleripjecer er den første udmøntning af projektet. 

"Jeg håber, at flere lande vil følge den danske model for anskaffelser i Ukraine. Ukrainernes muligheder for at producere materiel er større end den finansiering, de har lige nu. Derfor er der et stort potentiale for lignende aftaler om at producere mere materiel i Ukraine og samtidig være med til at opbygge forsvarsindustrien i Ukraine," siger Troels Lund Poulsen. 

Der er truffet beslutning om at afsætte 1,2 mia. kr. fra Ukraine-fonden til anskaffelser ved den ukrainske forsvarsindustri. Folketinget er inddraget vedrørende donationen i forbindelse med donationspakke XIX. 

Fakta:

  • Donationen består af 18 stk. Bohdana-artilleripjecer fremstillet i Ukraine.
  • Artilleripjecerne kan anvende alle typer 155mm NATO artillerigranater og er derfor også en platform, som ukrainerne vil anvende i opbygningen af deres fremtidige hær.